Rapport spår 3D-byggeri en lys fremtid

Der er for alvor grund til at holde øje med teknologierne bag 3D-printet byggeri, hvor der trods børnesygdomme er muligheder for at komme med i et stort marked.
Illustration: 3D Printhuset.
Illustration: 3D Printhuset.

Partnerskabet for 3D Printet Byggeri

  • Rapporten indeholder resultatet af partnerskabets arbejde fra januar 2016 – januar 2018.
  • Fire virksomheder er en del af partnerskabet, de er:
  • 3D Printhuset A/S
  • Force Technology
  • Gips Recycling Danmark A/S
  • NCC Construction Danmark A/S
  • 3D Printhuset har fungeret som leder af partnerskabet. NCC Recycling A/S var tidligere med, men måtte trække sig på grund af personaleændringer.
  • Partnerskabets formål var at identiferie teknologisk state of the art, udvikle en testprinter til test af materialer, teste materialer, etablere en vidensportal for 3D-printet byggeri samt at holde konferencer om 3D-printet byggeri.
  • 3D Partnerskabet har været på 38 besøg, skrevet 12 besøgsrapporter og lavet 18 profilbeskrivelser.
  • De har udviklet en testprinter på 1x1x1 meter og en større printer på 8x8x1 meter. 3D Printhuset har alene bygget en printer på 8x8x6 meter, der blev brugt til at opføre The Bod.
  • Partnerskabet har testet 11 recepter på materialer fra udlandet og udviklet 10 selv.
  • Vidensdelingsmæssigt har de drevet hjemmesiden 3dprintetbyggeri, skrevet 10 nyhedsbreve og udgivet 18 videoer.
  • Der var 519 tilmeldte til nyhedsbrevene, og videoerne blev set 14.000 gange.
  • Fordelt over 4 konferencer, hvoraf de selv arrangerede 2, har 1148 personer været eksponeret til 3D-printet byggeri.
  • 373 af personerne kom til partnerskabets egne konference.

Partnerskabet for 3D Printet Byggeri har afsluttet sin 2-årige kortlægning af teknologiens udbredelse i dag og muligheder i fremtiden. Rapporten konstaterer, at selv om der er adskillige og væsentlige børnesygdomme, så er der en lys fremtid for dem, der engagerer sig i 3D-printet byggeri.

– Der er utallige indikationer på, at ingen af byggerierne reelt har medført de markedsførte besparelser i forhold til tid og økonomi, snarere tværtimod. Det havde været overraskende, hvis det havde været tilfældet, (…) som bekendt bliver man ikke verdensmester til at gøre noget, første gang man gør det, skriver de blandt andet i rapporten.

Partnerskabet har siden starten i januar 2016 arbejdet på at kortlægge teknologiens anvendelighed og anvendelse. I den forbindelse har de besøgt 38 projekter og virksomheder, udviklet to testprintere og lavet adskillige materialetests.

3D-print kan øge genanvendelsen

En af partnerskabets største mål har været undersøgelsen af materialebrug. Imens rapporten viser, at beton er det mest anvendte materiale, viser den også, at mulighederne for genanvendelse er store i 3D-printet byggeri.

– Partnerskabets research har yderligere vist, at der kan anvendes flere genbrugsmaterialer, når der benyttes 3D-print, end der i dag typisk anvendes ved konventionel støbning, skriver Partnerskabet for 3D Printet Byggeri.

Et af eksemplerne er The Bod på Nordhavn i København, som er Europas første 3D-printede hus. The Bod er blevet opført af beton med knust tegl. De gennemførte tests viste også, at beton var muligt at genanvende i støbningen.

Byggeriet af The Bod er vist i videoen ovenfor.

Børnesygdomme

Et af 3D-printens store problemer er, at det er svært at lave armering samtidig med, at man printer. Armering anvendes i så godt som alle byggerier for blandt andet at håndtere vægten af tag og øvrige etager, vindlast og for at sikre, at der ikke opstår revner ved døre og vinduer, hvor der er “hul” i væggen.

Der er indtil videre ikke nogen, der har fundet en løsning på denne udfordring, så armeringen kan blive løst som en del af printerens funktion.

Derudover har det vist sig at være besværligt at printe dæk i mere end et plan, fordi det er noget nemmere at printe en lodret væg, end det er at printe en vandret en af slagsen, fordi tyngdekraften står i vejen for det sidste.

De vandrette flader i et byggeri kan dog også støbes væsentligt nemmere og billigere, end de kan printes.

Timelapse af byggeriet af Europas første 3D-byggeri – The Bod på Nordhavn i København.

Relateret indhold