En voldsom hastighed på den teknologiske udvikling og fortsat stigende krav til en bæredygtig omstilling udgør et stort ydre pres på byggeriets virksomheder.
I de omskiftelige tider betyder det, at også magtbalancen mellem de store, etablerede virksomheder og de nye startups er ved at ændre sig.
Dette er en vigtig, relevant og interessant bog. Det er en modig bog, som jeg har læst med stor interesse. Forfatteren taler om bæredygtighed, partnerskaber, lederskab, bæredygtig ledelse, og det er vigtigt, men hun går et meget vigtigt skridt videre og taler om genopretning. Jeg tror, vi her kan lære meget af startup-virksomhederne.
Steen Hildebrandt, professor
Så hvad skal førstnævnte gøre for at forblive relevante og sikre sig ind i fremtiden?
De svar giver Freja Ludvigsen i den netop udgivet bog, ‘Hvad kan startups, som vi ikke kan? En guide til bæredygtig vækst i partnerskab’.
Heri får etablerede virksomheder praktiske redskaber til at lukke startups ind på en systematisk og gennemtænkt måde, som sikrer gensidig værdi, der ikke kun dækker den økonomiske bundlinje, men også på den sociale og miljømæssige.
– Bogen skal ses som en guide til beslutningstagere i etablerede virksomheder, der gerne vil øge deres innovationskraft gennem samarbejde med bæredygtige startups, men som er i tvivl om, hvordan de gør i praksis, og hvordan de styrer uden om dilemmaer og risici, fortæller forfatteren, hvis CV omfatter cand.scient.pol, offentlig leder, journalist, udviklingskonsulent, interessevaretager, iværksætter og virksomhedsejer.
Gode forudsætninger for succes – hvis der deles og åbnes op
Blandt andet har Freja Ludvigsen i en årrække arbejdet i en af landets største erhvervskommuner, Gladsaxe Kommune, hvor hun havde ansvar for netop at skabe partnerskaber mellem store virksomheder som Alfa Laval, Novo Nordisk, Novozymes, ISS, Forenede Service m.fl. og mindre virksomheder samt startups.
– For mange ledere kan det være svært at åbne op og byde andre virksomheder eller ideer indenfor. Men det kræver fremtiden, og de virksomheder, der ikke omstiller sig i tide ift. bæredygtighed og FN’s Verdensmål, risikerer at blive hægte af inden for få år. Men hvis villigheden til at dele og acceptere, at andre udefra har kompetencer, der overstiger ens egne, er til stede, så er der gode muligheder for succes. Virksomhedskulturen i Danmark er jo generelt funderet på tillid, så forudsætningerne er gode, siger hun.
De succesfulde resultater og værdifulde erfaring fra Gladsaxe Kommune ønskede Freja Ludvigsen at udbrede til hele landet. Hun opsagde derfor sin stilling, opstartede virksomheden Partnerskaberen, der hjælper virksomheder og organisationer til bæredygtig vækst.
Cowi: Startups vil forandre vores forretningsmæssige mindset
Innovative miljøer og partnerskaber omkring virksomheder er den nye superkraft, som kan accelerere den bæredygtige vækst – hvis de designes rigtigt, lyder bogens hovedargument. Men begreber, modeller og processer, der samtidig kobles til den bæredygtige omstilling, mangler.
Bogen bidrager derfor med nyudviklede procesmodeller og værktøjer, der gør det let for etablerede virksomheder at blive en del af den nye, bæredygtige innovationsdagsorden på en strategisk, risikoafdækket og visionær måde.
Blandt andet har Freja Ludvigsen udviklet en 4-trins procesmodel, der guider beslutningstagere til succes.
– Samarbejdet med startups har uden tvivl accelereret vores digitale udvikling og bidraget til at forandre vores forretningsmæssige mindset. Når du kombinerer agiliteten, kreativiteten og forandringsparatheden i startups med ledelsesstrukturen og kundebasen i større virksomheder, skaber du et ideelt miljø for radikal innovation, siger Lars-Peter Søbye, der er adm. direktør i Cowi.
Rådgivningsvirksomheder har afprøvet de digitale processer, som danner erfaringsgrundlag i bogen.
– Fremover vil vi fokusere endnu mere på at indgå i stærke partnerskaber med for eksempel startups, fordi når vi går sammen, kan vi skabe bedre løsninger for en bæredygtig verden, siger Lars-Peter Søbye.
De nye digitale procesværktøjer, som udvikles i programmet Miro med grafisk sparring fra Christina Hemmingsen og støtte fra IværksætterDanmark.
Niras: Et væsentligt bidrag til udviklingen af innovative miljøer
En anden af bogens virksomhedscases er Niras, der har skabt 5.000 m2 plads for innovative startups.
Niras Green Tech Hub udgør bindeleddet mellem Niras’ ingeniørforretning med 2.500 eksperter og startups, der bringer nye ideer og arbejdsmetoder, som der målrettet arbejdes med for at fremme innovationskraften i tæt samspil med kunderne.
Ifølge Kresten Kloch, adm. direktør for Niras Green Tech Hub, vil bogen bidrage væsentligt til udviklingen af innovative miljøer, hvor corporates og startups udvikler sig i fællesskab:
– Der tales meget om corporate-innovation, men mange virksomheder ser det som en stor udfordring at arbejde struktureret med intern innovation. Freja Ludvigsens bog anviser en meget praktisk og brugbar vej til øget innovation i virksomhederne, hvor corporate systemer og strukturer udfordres af agile startups, siger Kresten Kloch, CEO, Niras Green Tech Hub.
Freja Ludvigsen: Hvad kan startups, som vi ikke kan? En guide til bæredygtig vækst i partnerskab
244 sider. 349,00 kr.