Usynlige døre i arkitektonisk multihal

EnergiCenter Voldparkens nye multihal opføres i samspil med en af arkitekt Kay Fiskers hovedværker. Dørene har en særlig rolle.
Fra den nye multihal. PR-foto
Fra den nye multihal. PR-foto

Når man træder ind i EnergiCenter Voldparkens nye multihal, er det ikke den typiske fornemmelse af sportshal, der møder én. Snarere er det som at gå ind i en arkitektonisk trækasse, idet alle overflader er beklædt med træpaneler fra gulv til loft. Sådan lyder beskrivelsen fra dørfabrikanten Swedoor, der står bag projektet, hvor alle elementer er udvalgt med respekt for den eksisterende nabobygning, der er opført i 1952 efter tegninger af den danske arkitekt Kay Fisker.

– Vores fornemste opgave har været at tegne en bygning efter den seneste byggeteknik, der særligt spiller sammen med den eksisterende af Kay Fisker. Det har derfor både været et spændende og udfordrende projekt, der designmæssigt er inspireret af byggestilen fra 50’erne, men samtidig er helt opdateret i forhold til de nutidige krav til en moderne multihal. Her var dørene ingen undtagelse, siger Hannibal Hink fra BBP Arkitekter i en pressemeddelelse.

Minimalistiske linjer

Multihallen indeholder to dobbelt- og to enkeltdøre, der bidrager til rummets udtryk ved at indgå som helstøbte elementer i bygningen. Swedoor har været involveret for at vejlede om de mest optimale løsninger i integreringen af dørene i arkitekturen.

– I et særligt projekt som dette, hvor der stilles krav til, at dørene næsten skal være usynlige, blev vores minimalistiske S-Frame-karme det klare førstevalg. Karmen kommer til sin fulde ret, da overgangen mellem karm og væg brydes, hvilket giver arkitekten en ideel mulighed for at skabe elegante løsninger, idet S-Frame tillader, at døren bliver forbundet på æstetisk vis med de øvrige materialer, siger Peter Sejling, salgsdirektør for Nordeuropa.

Swedoors S-Frame adskiller er i stål, som gør det muligt at integrere karmen i væggen. Karmen udgør dermed den funktionelle del, som i praksis skaber de rene linjer i bygningen. For at fuldføre udtrykket kom turen også til designet, hvor det ikke var ligegyldigt, hvilket finer dørene skulle beklædes med.

– Frem for at gå med den nemme beslutning og vælge blandt de allerede eksisterende finerdøre på markedet, prioriterede vi, at dørene skulle fremstilles i samme fyrretræsfiner som fra vægpanelerne, lofterne og karmene. Det gjorde processen lidt længere, end vi måske i første omgang havde regnet med, da dørkonstruktionen skulle testes og godkendes af DBI, siger Hannibal Hink.

BBP Arkitekter valgte selv at betale for godkendelsesbrevet ved DBI, hvor Sweedor leverede de nødvendige materialer til processen. I alt skulle der gå otte måneder, før dørene var klar til at blive monterede i multihallen.

– Selvom det på mange måder var en tids- og ressourcekrævende proces at få godkendt dørene, har det været den rigtige beslutning for bygningen, da det ikke havde være muligt at skabe det samme rum, hvis dørene var beklædt med andet finer, siger Hannibal Hink, der er meget tilfreds med det færdige resultat, hvilket Swedoors Peter Sejling bakker op om.

– Det har været et spændende projekt for os at være involveret i, da dørene har haft en enorm stor rolle, hvor det langt fra er de hurtige beslutninger, der er blevet taget, men i stedet de som i sidste ende har vist sig at være bedst for bygningen, slutter Peter Sejling.

Relateret indhold