BDO er kommet med deres SMV Barometer for 2017, hvor de har stillet 2.000 små og mellemstore virksomheder en række spørgsmål. Blandt andet spørger de, hvor virksomheden har haft sit primære fokus det seneste år. På næstsidste plads med 17 procent kommer ‘Nye investeringer’. Det er ellers her, at politikerne gerne vil have, at virksomhederne retter deres fokus, så vi kan få skabt endnu mere gang i væksten.
For Arbejdsgiverne er svaret ikke overraskende. Vi hører ofte virksomheder fortælle, at de ikke tør låne penge. De kan huske sidste gang, hvor de prøvede at være dårligt konsolideret og levede på bankens nåde. Den lektie lærte de under finanskrisen. Aldrig igen, tænker de. Mange er blevet kloge af skade – og lidt for forsigtige.
Udkants-problematik
Der er også dem, der gerne vil låne penge, men som ikke kan komme til det. Ofte ser vi virksomheder, der har drevet en solid forretning i generationer, som ikke kan få lov til at låne til selv mindre investeringer. Det skyldes typisk, at de bor i et yderområde, og at banken derfor mener, at deres erhvervsejendomme ikke er noget værd, selvom de faktisk har kunnet skabe en forretning der i årevis.
BDO siger det lige ud. De vurderer i deres SMV Barometer, ‘at et ikke ubetydeligt antal mindre og mellemstore virksomheder helt har opgivet at søge om finansiering i penge- og realkreditinstitutioner, fordi de anser det for spild af tid’.
Politikerne skal gøre sig klart, at hvis de gerne vil have mere vækst i Danmark, så er de nødt til at skabe nogle lettere investeringsbetingelser for de mindre virksomheder – dem der er flest af i Danmark. Bankerne og kreditforeningernes risikovurdering skal være mindre firkantet – ikke mindst overfor virksomheder i yderområderne.
Hvo intet vover
Men bankerne er private virksomheder, så hvad kan politikerne gøre? Faktisk en hel del. Politikerne sætter retningslinjerne for Finanstilsynet, og det er Finanstilsynet, der sætter de betingelser, som får mange banker til at gå med både livrem og seler. Konkret handler det om hvordan, at man i Danmark tolker kravene fra det fælles europæiske finanstilsyn. Dem tolker det danske finanstilsyn hårdere end i de fleste andre lande.
I Danmark har vi altså valgt at være duksen i klassen. Det lyder måske meget godt – men vi må huske, at hvo intet vover, intet vinder. Det afspejler sig nemlig i virksomhedernes lyst til at foretage nye investeringer, og her har politikerne bolden.