Norge lægger barrierer for danske håndværkere

De norske skattemyndigheder stiller så store krav til udenlandske virksomheder og deres medarbejdere, at mange danske virksomheder helt har droppet det norske marked.
- Det nuværende system frister de brodne kar til at undlade registrering, siger Anita Kurowska Larsen. Foto: Colourbox.
- Det nuværende system frister de brodne kar til at undlade registrering, siger Anita Kurowska Larsen. Foto: Colourbox.

Gennem mange år var Norge et af de lande, som danske håndværkervirksomheder søgte til, når der var lavkonjunktur i Danmark. Men de senere år har Dansk Byggeris medlemmer i stigende grad oplevet, at det norske marked ikke længere er så attraktivt, fordi de norske skattemyndigheder spænder ben, selv om der er indgået en nordisk skatteaftale.

De administrative byrder er nærmest uoverstigelige, og flere og flere har droppet det norske marked.

De danske virksomheder og deres medarbejdere er ifølge chefkonsulent i Dansk Byggeris Internationale afdeling, Anita Kurowska Larsen, tvunget til at kontakte fire forskellige skattemyndigheder og gentage de samme oplysninger igen og igen.

Ting går i hårdknude

Alle skal indgive selvangivelse – både virksomhed og hver enkelt ansat – selv om det kun er en opgave på få dage. Når tingene går i hårdknude, bliver de sendt fra det ene skattekontor til det næste, siger Anita Kurowska Larsen.

– De danske byggevirksomheder rammer panden mod muren i Norge. De prøver at sætte sig ind i reglerne. Når de ringer til Dansk Byggeri for at få gode råd til at håndtere situationen, får de at vide, at de skal lave en masse indrapporteringer, tilmeldinger og så videre. De kan ikke overskue det og siger ofte nej til at udføre opgaverne. Det er en snigende udvikling gennem de seneste år. Det begyndte med det norske id-kort for udenlandsk arbejdskraft, og i den forbindelse skal både virksomheder og deres medarbejdere registreres. Hvor man tidligere kunne nøjes med at fremsende en kopi af sit pas, skal man nu personligt møde frem med sit pas på et af de 42 skattekontorer rundt omkring i Norge. Man skal ansøge om skattekort, selv om man kun arbejder i Norge i kort tid, forklarer Anita Kurowska Larsen.

Skat undtaget fra EU-regler

Da proceduren betragtes som en del af det norske skattesystem, er den ikke omfattet af reglerne om det indre marked.

– Vi må derfor appellere til, at Norge ser sine administrative rutiner igennem, så færre lovlydige virksomheder kommer i klemme. Så kan de i stedet bruge ressourcerne på at fange dem, der forsøger at gå under radaren, siger Anita Kurowska Larsen.

Hun har to forslag til, hvordan samarbejdet med de norske skattemyndigheder igen kan blive gnidningsfrit for ordentlige og professionelle virksomheder:

– Dels skal Norge lette de administrative regler, og dels skal det være let at leve op til reglerne. Det nuværende system frister de brodne kar til at undlade registrering. Det handler jo netop om at fange og straffe snyderne i stedet for at belaste de lovlydige virksomheder unødigt, siger hun.

Relateret indhold