VEU-ekspertgruppen har offentliggjort 13 anbefalinger for et nyt system for voksen-, efter- og videreuddannelse. Her hæfter Dansk Byggeri sig især ved, at ekspertgruppen anbefaler, at der fortsat skal være massivt fokus på at sikre ufaglærte og faglærte, der skifter branche, de nødvendige kompetencer, der netop kan give dem job.
– Jeg er meget glad for, at ekspertudvalget anbefaler, at en af de væsentligste opgaver for det offentlige efteruddannelsessystem også fremover skal være at sikre at faglærte og ufaglærte kan komme på kursus og få de helt grundlæggende kernekompetencer, der gør, at de fx kan varetage job i bygge- og anlægsbranchen. For rigtig mange ufaglærte og faglærte, der skifter branche, er et amu-uddannelsesforløb på 3-6 uger den direkte adgangsbillet til job. Det skal vi anerkende, siger administrerende direktør Lars Storr-Hansen i en pressemeddelelse.
Banale ting
Dansk Byggeri er også godt tilfreds med, at ekspertgruppen tager fat i nogle af de administrative udfordringer, virksomhederne hver dag oplever i det nuværende efteruddannelsessystem. Én indgang til efteruddannelserne og enklere udbetaling af godtgørelse for medarbejdere, der er på kursus er begge elementer som vil komme især de mindre virksomheder.
– I årevis har Undervisningsministeriet kæmpet med at få digital tilmelding og godtgørelse til at fungere. Vi bliver kimet ned af vores medlemmer på den front. Når kun 60 procent søger om godtgørelse for medarbejdere, der er på AMU, så er det et problem, der skal løses. Selv om det lyder lavpraktisk, så er det væsentligt, at de helt banale ting som ansøgningsprocedurer glider enkelt og let også for små virksomheder, der ikke har en HR-afdeling i ryggen. Det er forudsætningen for at flere kommer på uddannelse, siger Lars Storr-Hansen.
Enkle rammer
Dansk Byggeri er dog ikke lige begejstret for alle 13 anbefalinger. Ekspertgruppens forslag om en personlig uddannelseskonto for alle danskere er set med Dansk Byggeris øjne helt skudt ved siden af.
– Der er tale om et misforstået forsøg på at skabe motivation hos den enkelte gennem en individuel kompetencekonto. Jeg har svært ved at tro andet end, at murersvenden med 8.000 kroner på sin kompetencekonto hellere vil have de penge udbetalt. I Dansk Byggeri opfatter vi efteruddannelse som et fælles anliggende mellem virksomhed og medarbejder, og den holdning ser vi ingen grund til at lave om på, understreger Lars Storr-Hansen og tilføjer:
– Hvis flere medarbejdere skal på efteruddannelse, så skal vejledning, rådgivning og rammerne om efteruddannelse gøres enkle og lette at håndtere for alle de små virksomheder. Det er i høj grad de små virksomheder og deres medarbejdere, der ikke kommer afsted på uddannelse i dag.