Energikrisen kradser: Rekordmange danskere vil have jordvarmeanlæg

2.769 procent. Så høj vækst oplever håndværkerportal i forespørgsler på jordvarmeanlæg, når september 2022 sammenlignes med samme måned sidste år. Men der mangler firmaer til at udføre de mange opgaver.
Håndværkerportalen 3byggetilbud.dk har modtaget otte gange så mange henvendelser på jordvarme i de første ni måneder i år sammenlignet med samme periode sidste år.
Håndværkerportalen 3byggetilbud.dk har modtaget otte gange så mange henvendelser på jordvarme i de første ni måneder i år sammenlignet med samme periode sidste år.

Energikrisen, de stigende gaspriser og inflationen har for alvor sat gang i danskernes lyst til at investere i grøn opvarmning.

Hos håndværkerportalen 3byggetilbud.dk har man oplevet massiv vækst i antallet af henvendelser på jordvarmeanlæg siden marts i år, og når september 2022 sammenlignes med samme måned sidste år, er væksten på hele 2.769 %.

– Tilbagebetalingen på jordvarmeanlæg er med de nuværende energipriser på under fem år, og det har i den grad fyret op i markedet, fortæller Tino Chris Hansen, Head of Customer Service hos 3byggetilbud.dk, der årligt formidler mere end 70.000 bygge- og renoveringsopgaver til et landsdækkende netværk af håndværkere.

Og han har en klar forventning om, at efterspørgslen fremadrettet vil være stor:

– Vi ved, at rigtig mange danskere inden længe får en melding om, at de ikke kan fjernvarme i deres område inden for de næste år. Og de vil se sig om efter alternative varmekilder som eksempelvis jordvarme, siger han.

Spar op mod 50.000 kroner årligt

Jordvarme er en vedvarende energikilde, der kommer som en varmepumpe, hvor slangerne graves ned i haven og varmepumpen stilles indendørs. Slangerne henter energi fra jorden, som bruges til at opvarme huset og brugsvandet i boligen. Etablering af et jordvarmeanlæg koster et sted mellem 200-300.000 kroner, og med de nuværende gaspriser kan mange hustande spare op mod 50.000 kroner årligt på varmeregningen, hvis de udskifter gasfyret med et jordvarmeanlæg, lyder vurderingen fra 3byggetilbud.dk.

Omkring 400.000 boliger har i dag naturgas, mens 70.000-75.000 boliger har olie som opvarmningsform. De politiske planer er, at omkring 30-50 % af dem, der har naturgas- og oliefyr, kan få fjernvarme, og det vil boligejerne få besked inden udgangen af 2022.

Mangler firmaer til at løfte opgaven

Med otte gange så mange henvendelser på jordvarme i de første ni måneder i år sammenlignet med samme periode sidste år har håndværkerportalen brug for flere hænder og søger derfor både efter firmaer, der opsætter jordvarmeanlæg, og autoriserede vvs’ere, der overvejer at udvide ordrebogen med jordvarmepumper.

– Der er et massivt pres på håndværkerne lige nu for at undgå flaskehalse. Alle sejl er sat ind for at hjælpe så mange af de danskere, der ønsker at få etableret jordvarme, men vi mangler firmaer, der kan løfte opgaven, fortæller Tino Chris Hansen.

Relateret indhold