Boligministeren vil spare nybyggeri for udgifter

Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) vil fjerne kravet om niveaufri adgang til nybyggede parcelhuse. Det vil spare boligejeren for op til 13.500 kroner.
Transport-, bygnings- og boligministeren vil fjerne kravet om niveaufri adgang til nybyggede parcelhuse. Foto: Colourbox.
Transport-, bygnings- og boligministeren vil fjerne kravet om niveaufri adgang til nybyggede parcelhuse. Foto: Colourbox.

Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har for nylig sendt en række ændringer af bygningsreglementet i offentlig høring. Som en del af ændringerne fjernes kravet om niveaufri adgang for nybyggede enfamilieshuse. De eksisterende regler er ifølge styrelsen ikke hensigtsmæssige og velfungerende, da der ikke er krav om niveaufri adgang på grunden og frem til huset, men kun ved selve indgangsdørene. Opfyldelse af kravet begrænser derfor den enkelte boligejers mulighed for at bestemme, hvordan man kan udforme sit hus og kan medføre væsentlige merudgifter.

– Som reglerne er i dag, skal hver enkelt boligejer betale op til 13.500 kroner for at etablere niveaufri adgang i sit nybyggede parcelhus, så en kørestol kan køre ind i huset, uanset om der er et behov eller ej. Det er en tvungen merudgift, som jeg ikke mener, er rimelig. Jeg synes i stedet, at vi skal give boligejerne frihed til at bygge deres huse sådan, som de gerne vil. Måske ønsker man at bygge huset hævet fra grunden af hensyn til oversvømmelser eller at få en høj kælder. Og det skal lovgivningen ikke stå i vejen for, siger transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen.

Bygger for alle

Der ændres ikke i de krav, der allerede i dag stilles til tilgængelighed i større bygninger. Tilgængelighed i større bygninger omfatter udover krav om niveaufri adgang også krav om installation af elevatorer, etablering af handicapegnede P-Pladser, etablering af handicaptoiletter, krav om teleslynger, skiltning, brugerbetjente anlæg m.v.

– Det er afgørende, at vi fortsat bygger for alle, når vi opfører nybyggeri, hvor alle færdes. Det gælder fx offentlige bygninger, større boligbyggerier, hoteller, svømmehaller, konference- og andre publikumssteder. Derfor sætter jeg nu fokus på at fremme tilgængelighed i større bygninger. Af den grund har jeg bedt Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen om at lave et oplæg til en samlet tiltagspakke, som skal fremme tilgængeligheden i større bygninger, siger Ole Birk Olesen.

Danske Handicaporganisationer har advaret mod at slække på kravene til tilgængelighed.

Ændringerne i bygningsreglementet forventes at træde i kraft 1. juli 2017.

Relateret indhold