Mattias Tesfaye: Byggesektoren skal ikke være fremtidsangst

Grundlaget for at bygge et hus er stadig, at man kan få hænderne op af lommen, bestiller noget og kan sit fag, mener Mattias Tesfaye.
Mattias Tesfaye (yderst til venstre) hilser murerrobotter og andre landvindinger velkommen - det skal branchen nok håndtere, mener han. Foto: Ricky John Molloy.
Mattias Tesfaye (yderst til venstre) hilser murerrobotter og andre landvindinger velkommen - det skal branchen nok håndtere, mener han. Foto: Ricky John Molloy.

I forbindelse med Byggeriets Årsdag blev der holdt tre sessioner, der satte fokus på forskellige problemstillinger ved digitalisering af byggesektoren.

Blandt deltagerne i en debat om digitaliseringens betydning for blandt andet erhvervsuddannelserne sagde socialdemokraten Mattias Tesfaye blandt andet, at han ikke mener, at der er grund til at frygte digitaliseringen.

– Det er ikke for at afskrive digitaliseringens betydning for byggesektoren. Jeg er bare ikke så bekymret for, om vi er i stand til at imødekomme de krav, det stiller til uddannelsessystemet. Der er jeg rimeligt fortrøstningsfuld, siger Mattias Tesfaye, der selv er murer.

Skrækscenarier

Han advarer mod at “rende rundt og gå i krise over alle de skrækscenarier, som forskellige konsulentbureauer tjener millioner af kroner på”.

– Vi skal bare kaste os ud i fremtiden. Sker der noget i fremtiden, eventuelt murerrobotter eller førerløse biler til gods, så tager vi den derfra. Det er set før, at folk er blevet arbejdsløse på grund af ny teknologi. Så må vi have et efteruddannelsessystem, der kan omstille de mennesker. Der er ingen grund til panik, før det sker. Jeg kan ikke komme i tanke om en eneste teknologisk landvinding – bortset fra atombomben – der har været grund til at frygte. Jeg kan kun komme i tanke om teknologi, vi har haft grund til at være glade for. Vi skal ikke være fremtidsangste, siger Mattias Tesfaye til Dagens Byggeri.

Ikke raketvidenskab

Han peger på, at der allerede i dag foregår meget på ipads, ligesom robotter kan udskære mere præcise skabeloner, end det er sket ved håndkraft.

– Hvis vi skal have vores opmærksomhed skærpet, er det på at sørge for, at de ældre medarbejdere i byggebranchen er i stand til at håndtere en ipad ude på stilladset. Det er langt de fleste i stand til allerede i dag. Det er jo ikke raketvidenskab, vi taler om. Grundlaget for at bygge et hus er stadig, at man kan få hænderne op af lommen, bestiller noget og kan sit fag. Byggeriet bør i stedet være bekymret for en lav produktivitet, fordi for få unge søger ind i byggebranchen, for få håndværkere læser videre til ingeniør, og der er for meget social dumping. Vi skal ikke være bekymrede for, om der om 10-15 år kommer en robot, der er i stand til at lave det, vi laver i dag. Sker det, vil jeg være den første til at byde den velkommen, slutter Mattias Tesfaye.

Relateret indhold