Malermestre mangler kvalificerede elever

Mestrene kæmper lige nu med et dilemma om kvantitet og kvalitet af elever.
Danske malermestre risikerer i fremtiden dels mangel på kvalificerede ansøgere og dels bøder på op til 27.000 kroner pr. manglende elev. Foto: Colourbox.
Danske malermestre risikerer i fremtiden dels mangel på kvalificerede ansøgere og dels bøder på op til 27.000 kroner pr. manglende elev. Foto: Colourbox.

Hvad skal en malermester gøre, hvis han ikke kan finde kvalificerede elever, og får en bøde som følge deraf?

Det spørgsmål kan ifølge en analyse fra Danske Malermestre blive aktuelt. Mange malermestre oplever nemlig, at de får elever, som ikke er klædt godt nok på til at tage en faglig uddannelse.

Næsten 20 procent af malermestrene vil gerne have flere elever, men flere end 50 procent af malermestrene synes, at det er svært at finde egnede elever.

Trepartsaftalen mellem regeringen, LO og Dansk Arbejdsgiverforening indebærer, at der skal skaffes cirka 10.000 flere praktikpladser de kommende år. Men malermestrene risikerer dels mangel på kvalificerede ansøgere og dels bøder på op til 27.000 kroner pr. manglende elev i forhold til antallet af ansatte svende i virksomhederne.

Himmelvid forskel

Direktør Ole Draborg fra Danske Malermestre siger til Dagens Byggeri, at der kan være himmelvid forskel på elevernes kvalifikationer:

– De skal være ansvarsbevidste, kunne møde til tiden, lade være med at bruge de sociale medier og lade være med hele tiden at snakke i mobiltelefon i arbejdstiden. Det er dyder, som desværre er ved at gå lidt i glemmebogen. Når det er svært at finde kvalificerede elever, skyldes det nok, at malerbranchen ligesom andre håndværksfag har problemer med vores image. De unge mennesker vil gerne på gymnasiet, og det er desværre en form for nødløsning for mange at komme i malerlære, selv om vi gør meget for at tale vores uddannelse op, siger Ole Draborg.

Udenlandske elever

Det er da også grunden til, at malerbranchen i stigende grad har søgt medarbejdere uden for landets grænser, og i sidste ende kan det også betyde, at der skal søges udenlandske elever, hvis man vil undgå bøder for ikke at oprette praktikpladser:

– Udenlandsk arbejdskraft er uundværligt i dag, hvis vi skal kunne påtage os de opgaver, der allerede er for malerbranchen. Når der er mangel på elever, skyldes det ikke mangel på unge mennesker i Danmark. Det handler om at tiltrække dem, og der må vi også se indad i malerfaget og vurdere, hvad der skal til for at man som ung i dag synes, at det er attraktivt at tage en håndværksmæssig uddannelse i malerfaget. Fordi man tager en maleruddannelse i dag, behøver det ikke at betyde, at man skal være maler resten af livet. Man kan jo også læse videre til eksempelvis bygningskonstruktør, siger Ole Draborg.

Mange kvinder

Og så har malerfaget endda den fordel i forhold til resten af håndværksfagene, at cirka halvdelen af eleverne er piger:

– Desværre har vi den udfordring, at kvinderne ikke bliver i faget lige så længe som mændene. Det skyldes dels, at de bliver gravide, og mange forlader faget. Men vi er unikke i forhold til mange andre byggefag ved at have så mange piger, slutter Ole Draborg

Blandt svarene fra de medlemmer, der har besvaret spørgeskemaerne, oplyser nogle, at det er “svært at finde nogen, der bor lokalt og gider arbejde”.

For mange rettigheder

Et andet svar lyder:

– Jeg vil absolut gerne have en elev og syntes virkelig også, jeg har prøvet. Men de sidste par stykker, jeg har haft, gør, at jeg ikke ved, om jeg gider bruge energi og penge på at have en fast elev mere. Det er helt sikkert slut med at lave aftaler på hele læretider (3,5 år) på én gang. Det er alt for svært at komme ud af en kontrakt, når man føler, at en elev har lidt for mange rettigheder og kan gøre, som de næsten har lyst til, når de har fået underskriften, og de tre måneders prøvetid er overstået. De er alt for lidt forberedt på, hvad det vil sige at komme ud på en læreplads – for eksempel at møde til tiden, brug af mobiltelefon og sociale medier i arbejdstiden, være effektiv – som de nu kan, når man er elev – og engageret. Noget så lavpraktisk som deres transport frem og tilbage på arbejde kan også være en overraskelse for nogle elever. Elevers – de par stykker jeg har haft – holdning til at passe og tage deres læreplads seriøst, holdninger omkring, hvornår man er syg – højt sygefravær. Man får som elev desværre samme løn, om man er “syg” eller ej, og så er det meget nemt at være “syg”, når man er træt og uoplagt eller har spillet computer eller lignende hele natten. Eller det man har gang i på arbejdet, er noget “øv-arbejde”. Første sygedag, om man er elev eller svend, burde være “egenbetaling”.

Relateret indhold