Realkreditforeningen og Finansrådet fremsendte forleden bemærkninger til Det systemiske Risikoråd om situationen på boligmarkedet. Er der behov for at gøre noget for at forhindre en boligboble?
Det Systemiske Risikoråd har til opgave at holde øje med trusler mod den finansielle og økonomiske stabilitet i Danmark. De har udarbejdet et oplæg om risikoen for en skadelig udvikling på boligmarkedet set i lyset af de relativt store boligprisstigninger, der har været, især i København og især på lejligheder. Hvordan kan man se, hvornår der er behov for at gribe ind og hvilke instrumenter kan man bruge?
En vigtig diskussion
Realkreditforeningen og Finansrådet ser ikke akutte faresignaler på boligmarkedet. Alligevel er emnet vigtigt, hvilket også blev bekræftet på en konference afholdt af risikorådet den 18. november.
Det er en vigtig diskussion, Risikorådet har lagt op til. En boligboble, der brister, skader hele økonomien, og ikke kun boligejerne og finanssektoren. Derfor er det vigtigt at være parat, så man kan undgå bobler.
Erfaring viser, at det kan være svært at vide, hvornår og hvor meget man skal handle, så man bør generelt være forsigtig. Kan man finde noget, der stabiliserer helt automatisk, ville det være godt. Der er allerede indført flere tiltag for såkaldte vækstområder, så lad os se effekten af dem.