Seks byggeorganisationer med deltagelse af blandt andre Dansk Byggeri har rettet henvendelse til de københavnske politikere i Borgerrepræsentationen med en opfordring til at ændre fortovsrenholdelsesordningen i Københavns Kommune.
– Helt grundlæggende er det vores opfattelse, at renhold af udearealer ikke er en kommunal kerneopgave, og at Teknik- og Miljøudvalgets beslutninger og indstilling til Borgerrepræsentationen om den fremtidige fortovsrenholdelse kan have store uhensigtsmæssige konsekvenser, herunder unødvendig dyr renhold af grundejernes udearealer, hvis kommunen fortsat selv vælger at hjemtage og som udgangspunkt stå for grundejernes fortovsrenholdelse, skriver organisationerne.
Stærk utilfredshed
To ud af tre er ifølge høringssvarene utilfredse med den nuværende renholdelsesordning, der varetages af kommunen:
– Kvaliteten af den udførte ydelse opleves som værende utilstrækkelig og med en lang række begrænsninger. Blandt andet fjernes større affald som bl.a. efterladte cykler, byggemateriale og husholdningsaffald ikke, og kommunens folk flytter heller ikke henstillede genstande for at kunne gøre rent bag disse. Som konsekvens heraf har mange grundejere derfor desværre selv fundet det nødvendigt at have folk ansat eller betale andre private virksomheder for at renholde fortovene for at leve op til den fornødne og ønskede standard og for at kunne løse opgaverne hurtigt og smidigt, blandt andet i forbindelse med klager fra lejere, da kommunen alene tager sig af det, der kan håndteres af en fejemaskine, og kommunens folk desuden højst kommer forbi én gang om dagen, skriver de seks organisationer videre.
Betydeligt underskud
De peger også på, at Københavns Kommune i flere år har haft betydelige underskud på ordningen og dermed ikke har været i stand til at holde ordningen udgiftsneutral for kommunen selv og kommunens skatteborgere, som det ellers var intentionen:
– Netop fordi Københavns Kommune ikke har været i stand til at drive ydelsen rentabelt, har der i de seneste år været betydelige prisstigninger i renholdelsesafgiften. Alene i de seneste to år er kommunens priser steget henholdsvis 10 og fem gange mere end den almindelige pristalsudvikling.
Københavns Kommunes politikere bør på den baggrund erkende, at det vil være bedre for både kommunens økonomi og for de berørte grundejere, at opgaven generelt overlades til grundejerne/grundejerforeningerne, og til private leverandører i de tilfælde, hvor kommunen fortsat vurderer, at grundejerne ikke er i stand til at løse opgaven selv, skriver de.
Som i gamle dage
Erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, Torben Liborius siger til Dagens Byggeri, at Københavns Kommune opfører sig fuldstændig som i gamle dage:
– Kommunen vil hjemtage opgaven og løse den selv på god gammeldags maner, og det bliver cirka 30 procent dyrere, end det burde være. Det handler i al sin enkelthed om konkurrenceudsættelse af en opgave, hvor der er masser af private udbydere, siger Torben Liborius og bekræfter, at det meget firkantet sagt ligner det system, der tidligere fandtes i Sovjetunionen:
En blodig pris
– Den kommende regering bør som et af sine mål have, at mindst 60 procent af de udbudsegnede opgaver kommer i udbud. Fortovsrenholdelse er helt klart en sådan mulighed. Men Københavns Kommune ønsker politisk at gå den anden vej med det resultat, at opgaven løses både dårligere og dyrere i forhold til i dag, siger Torben Liborius, der mener, at med et monopol på opgaven er der tale om et prismæssigt ta’-selv-bord for kommunen.
Han henviser eksempelvis til Tivoli, der har en egen gartnerafdeling, som selv kan feje fortovet rundt om forlystelseshaven:
– Men det skal kommunen nu til at gøre og til en blodig pris, slutter Torben Liborius.