Miljøvenlig metode til trykimprægnering

Jysk virksomhed har fremstillet en væske, som er baseret på en blanding af ganske almindeligt sand og soda, der måske kan erstatte miljøskadelige trykimprægneringsvæsker.
I Danmark forbruger vi årligt omkring 150.000 tons trykimprægneret træ. Foto: Colourbox.
I Danmark forbruger vi årligt omkring 150.000 tons trykimprægneret træ. Foto: Colourbox.

Preservation Technologies

  • Virksomheden er resultatet af et samarbejde mellem Bollerup Jensen A/S, som er den eneste danske producent af flydende silikater og Frøslev Træ A/S, som forarbejder, modificerer og bearbejder træ til byggeri og hus/have. Bollerup Jensen har 16 ansatte og Frøslev Træ har 90 ansatte.
  • Den opløsning (modificeret silikat), som virksomheden bruger til imprægnering har ingen mærkningspligt, fordi der ikke bruges farlige kemikalier som ved traditionel trykimprægnering.
  • Silikat er grundlæggende sand på flydende form. Flydende silikat (også kaldet vandglas) fremstilles ud fra råglas, som opløses i vand ved høj temperatur. Råglasset fremstilles forskellige steder i Europa med forskelligt indhold af Silicium, Natrium og Kalium.
  • Flydende silikat har mange anvendelsesmuligheder: Korrosionsbeskyttelse i vaskepulver, som bindemiddel i plader til høj-temperaturisolering, blegning af genbrugspapir, brandhæmning i byggematerialer og overfladebehandling af beton.
  • Preservation Technologies nye metode til behandling af træ kan bruges på eksisterende trykimprægneringsanlæg.
  • I Danmark forbruger vi årligt cirka 150.000 tons trykimprægneret træ og det medfører cirka 40.000 tons trykimprægneret affaldstræ som for størstedelens vedkommende sendes til særlige behandlingsanlæg i Tyskland.
  • Preservation Technologies forventer at kunne tage den nye metode i brug i løbet af 2017.

I byen Tarm i Vestjylland har virksomheden Preservation Technologies fået en god idé. Den går ud på, at de vil behandle træ med flydende silikat, som er en vandig opløsning baseret på sand og soda (også kaldet vandglas). Silikaten imprægnerer træet ganske som ved traditionel trykimprægnering, men det sker helt uden de farlige kemikalier, som bruges i dag.

– Projektet fra Tarm viser, hvad det er, MUDP (Miljøteknologisk Udviklings og DemonstrationsProgram – red.) kan. Vi har hjulpet en virksomhed til at få en kreativ idé prøvet af, og virksomheden står nu på tærsklen til et muligt erhvervseventyr, som samtidig vil få stor betydning for miljøet. Hvert år producerer vi i Danmark knap 40.000 tons trykimprægneret affaldstræ, der skal bortskaffes som miljøfarligt affald. Men med den nye metode kan træet genbruges eller bortskaffes som almindeligt, ufarligt husholdningsaffald, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i en pressemeddelelse.

Stor effekt for miljøet

Ved hjælp af støtte fra MUDP har virksomheden lavet en række forsøg med den nye form for trykimprægnering, og de er nu i gang med at få metoden godkendt.

– Vi har udviklet på en gammel teknologi, der også tidligere er benyttet til at beskytte træ mod nedbrydning. Men indtil nu har man med silikat kun kunnet imprægnere nogle ganske få millimeter af træet og ikke det hele. Dette problem har vi løst, og vi afventer nu blot de officielle test, inden vi kan gå på markedet med produktet. Projektet har et enormt potentiale. Alene i Danmark forbruger vi mere end 150.000 tons trykimprægneret træ hvert år, siger Frode Dale fra Preservation Technologies.

Den nye metode ligner traditionel trykimprægnering, og derfor vil imprægneringsvirksomhederne ikke skulle investere i nye anlæg, men blot bruge et nyt og mindre miljøbelastende middel.

Preservation Technologies har i 2015 modtaget tilskud fra MUDP på 641.580 kroner til projektet. Udviklingsprojekter under MUDP bliver udvalgt af MUDPs bestyrelse.

Relateret indhold