Snart skal der autorisation til asbest-arbejde

Som led i forarbejdet til en ny arbejdsmiljøaftale er et flertal i folketinget enige om at stramme op på kvaliteten for asbestarbejder - med krav om autorisation og om muligt sidestille indvendigt og udvendigt asbestarbejde.
Foto: Getty Images.
Foto: Getty Images.

En ny politisk aftale om arbejdsmiljøet er undervejs. Forhandlingerne skal munde ud i en 4-årig aftale, bevillingerne til Arbejdstilsynet, Skattestyrelsen, NFA og Erhvervsstyrelsen i 2023, skal fastlægges.

Den forrige aftale blev ingået i 2019 og udløber med udgangen af 2022. Med forventningerne om et valg, der er lige op over har et flertal af folketingets partier aftalt, at forlænge de nuværende bevillinger til arbejdsmiljøindsatsen og indsatsen mod social dumping, hvis de ikke når i mål med en ny aftale inden årets udgang.

Det handler om bevillinger for 281,4 mio. kroner.

Men på arbejdsmiljøet er man allerede nu enige om at skærpe sikkerheden omkring asbestarbejder.

Konkret er partierne enige om at indføre en autorisationsordning for asbestarbejde, og der er afsat 2 mio. kroner i treårig periode fra 2023-2026 til at implementere ordningen.

Udviklingen af ordningen vil ske med inddragelse af arbejdsmarkedets parter og i samarbejde med relevante myndigheder.

Derudover igangsættes et øget tilsyn med asbestarbejde og en styrket kommunikations- og vejledningsindsats om asbest i 2023.

Partierne er også enige om, at mulighederne for at sidestille reglerne og praksis omkring indvendigt og udvendigt asbestarbejde skal undersøges og herefter drøftes med arbejdsmarkedets parter.

Relateret indhold