Kærlig opsang til erhvervsskoleeleverne

Underdirektør Louise Pihl, Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.
Underdirektør Louise Pihl, Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.

Der er brug for masser af faglærte i bygge- og anlægsbranchen og i industrien. Og kære erhvervsskoleelever, hvis I får lyst til at læse videre, bliver der hele tiden bedre muligheder for det. Men fordi I tager en uddannelse, der foregår ude i virkeligheden, forventes der mere af jer end af jeres venner ovre på gymnasiet.

Institutionsdanmark følger ikke med ud på byggepladserne og hotellerne eller ind i industrikvartererne og supermarkederne, hvor praktikpladserne er. Derude forventer en mester, at I leverer varen, møder hver dag og arbejder koncentreret. I gamle dage blev man voksen, når man blev konfirmeret – nu bliver man voksen, når man får en praktikplads.

I kan ikke forvente, at praktikpladsen dumper ned i skødet på jer. Det er ikke nok at sende en mail til en mester eller at sende et par våde hundeøjne efter en praktikvejleder på skolen. Tag initiativ og vis virksomhederne, at I gerne vil gøre en indsats. Tag ud og hils på. Ring og lav en aftale, spørg om I må sende en ansøgning eller kigge forbi.

Tænk som en 50-årig

Prøv at tænke som en 50-årig mand. Det er typisk sådan en, der skal ansætte jer. For ham er e-mails noget, der stjæler tid og forstyrrer, når de ikke er fra kunder. Han har aldrig hørt om Snapchat. Og han har fuldstændig glemt, hvordan det er at være 17 år og på udkig efter en læreplads. Til gengæld er han stolt af sit fag. Så hvis I også elsker det og er stolte af det, I allerede kan, har I en god chance.

Samtidig må I indstille jer på, at I skal kunne samarbejde med alle slags mennesker – også jyder. Kald det udkantsudveksling, kulturstudie, udlandsophold – det er lige meget, bare kom af sted. Når I så har fået foden inden for, er der tre ting, I skal huske:

For det første møder man ikke op på en byggeplads i skinny jeans og hvide sneaks.

For det andet er der altid noget at lave, så der er ikke nogen grund til at vente passivt på næste opgave. Og selvom der måske er en liggestol på kundens terrasse, og man har været tidligt oppe, skal man ikke lige tage en powernap.

For det tredje er jeres mobiltelefon desværre endnu ikke en del af værktøjskassen – det kommer sikkert, men det er ikke altid klogt at være first mover. Hvis mester har givet jer en skruemaskine, så er det den og ikke jeres mobiltelefon, I skal betjene.

Meget klogere

Når det er sagt, så er I meget klogere på den nyeste viden, end mester er. Derfor er det godt for en virksomhed at få jer ind, og jeres ideer vil med sikkerhed blive værdsat – når blot I husker på, at mestre bedst kan lide at være de klogeste selv.

I må ikke lade jer slå ud, hvis I møder modgang i praktikken. Man skal turde noget for at blive god. Så notér jer de fejl og den dårlige opførsel, I måske oplever. Sørg for, at det bliver bedre, når I selv starter en virksomhed en dag.

I må ikke være i tvivl om, at vi synes, I er dejlige. Faktisk ville vi virkelig gerne have mange flere af jer. Så tag fat i jeres kammerater, som ikke er startet på en erhvervsuddannelse endnu – eller i nogle af de splejsede ovre fra gymnasiet, der godt kunne trænge til at komme ud i virkeligheden.

Frem for alt skal I være stolte. I bygger fremtiden, I bygger Danmark. Ja, hele verden. Så vi kan ikke undvære jer som lærlinge.

Relateret indhold