Nye værktøjer skal styrke Moe som sparringspartner

Byggebranchen oplever kun større krav til energi, indeklima og bæredygtighed, og ingeniørvirksomheden har derfor udviklet flere nye ydelser, der giver vigtige inputs allerede i designfasen.
Lejlighederne i Det V-formede boligkompleks på Aarhus Ø har et stort lysindfald, og Moes nye simuleringsværktøj er blevet benyttet til at vise hvilke forskellige løsninger, der kan sikre et optimalt indeklima. Original illustration: BIG. Tilføjelser Moe A/S.
Lejlighederne i Det V-formede boligkompleks på Aarhus Ø har et stort lysindfald, og Moes nye simuleringsværktøj er blevet benyttet til at vise hvilke forskellige løsninger, der kan sikre et optimalt indeklima. Original illustration: BIG. Tilføjelser Moe A/S.

Fakta om Moe

  • Moe A/S er en af Danmarks største rådgivende ingeniørvirksomheder med mere end 600 medarbejdere fordelt i København, Aarhus, Aalborg, Fredericia, Vordingborg og Norge.
  • Moe rådgiver inden for områderne Byggeri, Energi & Industri og Infrastruktur.

Er det muligt at kaste et blik på arkitektens første skitser og teste, hvor godt bygningsdesignet tager højde for energiforbrug, indeklima og bæredygtighed? Kan man allerede her afgøre hvilke optimeringer, der skal foretages for at nå målet?

Den slags spørgsmål har PhD-studerende og ingeniør i det rådgivende ingeniørfirma Moe, Torben Østergård, sat sig for at undersøge i samarbejde med MOE, Aalborg Universitet og Innovationsfonden.

ErhvervsPhD’en har ledt til udviklingen af et nyt simuleringsværktøj, der ser på sammenhænge mellem alt fra valg af facade og isolering til byggematerialer og rumstørrelser. Alle disse designparametre bliver selvsagt variabler i en temmelig avanceret ligning, og det er netop evnen til at analysere det komplekse samspil, der gør det nye værktøj unikt.

– De uanede muligheder i de tidlige faser undersøges ved at foretage tusindvis af simuleringer forud for møder med arkitekt, bygherre og entreprenør. Således kan vi i fælleskab udforske de mange løsninger og straks se konsekvenserne af forskellige designvalg. Hvis arkitekten vil øge glasarealet med 20 procent, kan vi øjeblikkeligt se, hvordan det påvirker energiforbrug, dagslys og termisk komfort. Vi kan illustrere forskellige veje til at nå et specifikt energiforbrug under hensynstagen til indeklimaet. Derved kan entreprenøren f.eks. vurdere, om det er billigst at forbedre glassets isoleringsevne eller i stedet installere et mere effektivt ventilationsanlæg, fortæller Torben Østergård.

Det nye simuleringsværktøj giver derfor et godt udgangspunkt for samarbejdet mellem arkitekt, ingeniør og bygherre, da man i den helt spæde fase kan få afklaret en række vigtige spørgsmål og imødekomme fremtidige udfordringer. Endda med hensyn til de mest prisvenlige løsninger.

Mærkbar udfordring

ErhvervsPhD-projektet er et af flere elementer på den nye hjemmeside buildingdesign.moe.dk, der sætter fokus på Moes ydelser inden for bygningsdesign. Heriblandt også et nyt screeningsværktøj til LCA-beregning af byggematerialer i den tidlige designfase. For mens fokus på energibesparelser og nedsat CO2-udslip ofte vedrører bygningsdriften, rettes blikket her mod den samlede bygning og alle dens livscyklusfaser. Som koncernkompetencechef for Energidesign & Indeklima Steffen E. Maagaard formulerer det, er der en klar ambition med den samlede indsats:

– De mange krav til energiforbrug, indeklima og bæredygtighed kan ofte blive en mærkbar udfordring i de senere faser, når man ikke har haft perspektivet med fra start af. Vi går derfor målrettet efter at levere ny viden og værktøjer, der sikrer, at man allerede i designfasen kan tage stilling til bygningens fremtidige performance. Det er vores vision at vise og udvide arkitektens kreative spillerum og samtidig give bygherren et langt bedre beslutningsgrundlag i de tidlige faser, udtaler Steffen E. Maagaard om de nye initiativer og ydelser.

Relateret indhold