I brede kredse er Shigeru Ban især kendt for sine shelters til katastroferamte. Ud af simple toiletruller har han skabt hjem til tusinder af mennesker ramt af jordskælv, oversvømmelser eller krig. Da krigen i Ukraine brød ud, reagerede han da også hurtigt med midlertidige shelters i Polen til de nye flygtninge.
– Hvis man ikke tæller VVS-arbejdet med, kan selve rammen rejses på én dag. Da materialerne er lette, er der heller ikke behov for byggemaskiner. Og opførelsen af boligerne kan være med til at skabe nye jobs til genopretning, siger Shigeru Ban, der kan opleves på hovedscenen på Building Green onsdag 2. november kl. 14.30.
Humanitær arkitekt
Arbejdet for mennesker i nød begyndte allerede i 1995 som rådgiver for FN’s Højkommissariat for Flygtninge (UNHCR). Samme år etablerede stjernearkitekten Voluntary Architects’ Network (VAN), en organisation, der udfører katastrofehjælp.
– Arkitekter arbejder mest for privilegerede mennesker, folk der har penge og magt. Magt og penge er usynlige, så folk hyrer os til at visualisere deres magt og penge gennem monumental arkitektur. Jeg elsker også at lave monumenter, men jeg tænkte, at vi måske kunne bruge vores erfaring og viden mere til offentligheden, også for dem, der har mistet deres huse i naturkatastrofer, siger Shigeru Ban, der vandt Pritzer-prisen – også kendt som arkitekturens Nobel-pris – i 2014 og sidder med i panelet for New European Bauhaus.
Læs også: Der kommer også andre interessante oplægsholdere på Building Green.
Mælkekartoner og papruller
Shigeru Ban har en mission om at forbedre vores byer og boliger. Det kan være shelters, midlertidige boliger eller storladne projekter som tilbygningen til Pompidou centret i Paris, Mount Fuji World Heritage Center in Shizuoka eller Aspen Art Museum.
Hvert projekt er en ny start, et nyt eksperiment med form, funktion og materialer, men i sidste ende skal det give værdi til verden.
– Jeg er interesseret i at bruge ethvert materiale, som er tilgængeligt lokalt. For mig er affald et tomt ord. Det handler om at bruge vores ressourcer med omtanke, siger Shigeru Ban, der har brugt lokale materialer som bambus, mælkekartoner og papruller fra toiletpapir til sine shelters. Alt sammen en tilgængelig billig ressource, som kan fås i hele verden:
– Jeg har været interesseret i, hvad arkitekter kan gøre for samfundet, siden jeg begyndte som arkitekt. Det løber som en rød tråd gennem alle mine projekter, slutter Shigeru Ban.