Venteliste til langtidsholdbar arkitektur

Tegnestuefællesskabet Rønnow Leth & Gori samler branchen til dialog om arkitekturens rolle og potentiale i relation til en bæredygtig udvikling. Allerede efter kort tid var alle pladser besat.
Symposiet 'Langtidsholdbar Arkitektur' lægger op til en mere helhedsorienteret og bæredygtig udvikling i byggebranchen. Og hvor bedre end at lægge eventen end i de langtidsholdbare rammer i Christians Kirken på Christianshavn, der er opført i 1754-1759 efter tegninger af Nicolai Eigtved. Foto: Rønnow Arkitekter
Symposiet 'Langtidsholdbar Arkitektur' lægger op til en mere helhedsorienteret og bæredygtig udvikling i byggebranchen. Og hvor bedre end at lægge eventen end i de langtidsholdbare rammer i Christians Kirken på Christianshavn, der er opført i 1754-1759 efter tegninger af Nicolai Eigtved. Foto: Rønnow Arkitekter

Fredag den 30. september vil over 200 gæster indtage Christians Kirkens patinerede bænkerækker og loger for at deltage i symposiet ‘Langtidsholdbar Arkitektur’, som tegnestuefællesskabet Rønnow Leth & Gori står bag. Symposiet henvender sig til alle interesserede på tværs af byggebranchen.

Symposiet giver stemme til en stribe relevante talere fra ind- og udland og har til formål at engagere til dialog om, hvordan et langsigtet perspektiv og fokus på den eksisterende bygningsmasse kan bidrage til en mere bæredygtig byggeskik.

Både gæster og oplægsholdere repræsenterer et bredt udsnit af byggeriets aktører med baggrund i bl.a. forskning, praksis og rådgivning. Det er netop denne tværfaglighed, der er med til at give symposiet værdi, mener Karsten Gori, arkitekt og partner i Rønnow Leth & Gori:

– Vi inviterer bredt og åbent alle interesserede til at deltage i dialogen om langtidsholdbarhed og udviklingen af en byggeskik, der er mere bæredygtig. Det er et emne, der har relevans for alle grene i byggebranchen fra det politiske niveau, bygherrer og entreprenører til håndværkere, arkitekter og ingeniører og samtalen på tværs af faggrupper er med til at nuancere og perspektivere det. Den udfordring vi som samfund og kultur står overfor, er så enorm at løsningerne nødvendigvis må opstå i fællesskab og i åben dialog. Det kan vi kun ved at dele – både viden, forskning, ideer, strategier, forestillinger, drømme og konkrete tiltag.

Udfordrer gængse standarder for byggeri

I 2021 etablerede de to tegnestuer Rønnow Arkitekter og Leth & Gori tegnestuefællesskabet Rønnow Leth & Gori med det formål at styrke tegnestuernes samlede indsats for bæredygtighed. Symposiet ‘Langtidsholdbar Arkitektur’ er det første store, fælles arrangement, der netop understøtter dette formål ved at invitere interesserede på tværs af byggebranchen til at skabe et stærkt fagligt forum og fællesskab.

Her skal der være plads til at diskutere og mene noget om, hvilken betydning langtidsholdbarhed har for en bæredygtig fremtid i byggebranchen.

Blandt oplægsholderne er Ricardo Flores og Eva Prats fra den anerkendte spanske tegnestue Flores & Prats, der vil tale om ‘Emotional heritage’ samt Ian Taylor Feilden fra den prisbelønnede britiske tegnestue Feilden Clegg Bradley Studios, der har ‘Innovative approaches to environmentally and socially responsive design’ på sin agenda.

Begge tegnestuer udmærker sig ved at gennemføre en bæredygtig arkitektonisk praksis, der udfordrer og udvikler gængse standarder for byggeri.

Også danske oplægsholdere har fået plads i programmet:

– Janne Axelsen, BaneGaarden: Om sanselighed og natur som fundament for en bæredygtig kultur

– Ninette Mahler, Pihl Holdings: Om håndværk, nødvendighed, nyttiggørelse og skønhed

– Heidi Merrild, Arkitektskolen Aarhus: Reversibel arkitektur, robusthed og bæredygtig tektonik

– Inge-Lise Kragh, Rønnow Arkitekter: Den bæredygtige bevidsthed

– Karsten Gori, Leth & Gori: Forbedring, fejl og forandring – om at bygge videre på det eksisterende

Den prisbelønnede britiske tegnestue Feilden Clegg Bradley Studios er bl.a. kendt for Southbank Centre i London. Foto: Hufton + Crow
Den prisbelønnede britiske tegnestue Feilden Clegg Bradley Studios er bl.a. kendt for Southbank Centre i London. Foto: Hufton + Crow

Symposium i historiske rammer

Interessen for symposiet har været overvældende og allerede ganske få uger efter annonceringen var symposiets deltagerloft nået, hvorfor der er blevet oprettet en venteliste.

Inge-Lise Kragh, arkitekt og partner i Rønnow Leth & Gori, udtaler:

– Det glæder os meget, at der er så stor interesse for et fagligt arrangement, som kredser om begrebet langtidsholdbarhed på tværs af byggebranchen. Vi ser frem til en række inspirerende oplæg med efterfølgende debat og dialog blandt symposiets deltagere i Christians Kirkens smukke rammer. Stedet er med til at understrege, hvorfor langtidsholdbarhed som begreb har sin eksistensberettigelse, når vi diskuterer en mere helhedsorienteret bæredygtig udvikling i byggebranchen.

Parallelt med symposiet præsenterer tegnestuefællesskabets Værksted for Arkitektur i Absalonsgade 21B på Vesterbro en kortvarig pop-up vindues-udstilling med fotografier af Flores & Prats og Feilden Clegg Bradley Studios.

De internationale indspark på programmet er muliggjort gennem støtte af Boligfonden Kuben og har til formål at bidrage til udveksling af praksiserfaringer, viden og traditioner på tværs af landegrænser.

Relateret indhold