Gennemsigtigt museum til norsk krydstogtskib

Skitserne over Link arkitekturs og Multiconsults forslag til et nyt museum for krydstogtskibet MS Finnmarken fra den traditionsrige Hurtigruten er nu præsenteret.
MS Finnmarken fra 1956 får tag over hovedet - men kan stadig ses i fuld størrelse fra vandsiden. Illustration: Link arkitektur og Multiconsult.
MS Finnmarken fra 1956 får tag over hovedet - men kan stadig ses i fuld størrelse fra vandsiden. Illustration: Link arkitektur og Multiconsult.

Den såkaldte Hurtigruten, en færge/krydstogtrute der strækker sig fra Bergen i syd til Kirkenes i nord, har spillet en markant rolle for den norske vestkyst. Sejlruten har rødder helt tilbage i 1890-erne, og oprindeligt var det udelukkende tænkt som en hurtig transportrute mellem det nordlige og sydlige Norge, da fremkommelighed ad landvejen mildest talt har været udfordrende på grund af de høje fjelde og mange fjorde.

Hurtigruten har i dag mere status af et krydstogt, som hvert år tiltrækker horder af turister fra både ind- og udland.

I den nordnorske by Stokmarknes anlagde man for mere end 20 år siden et museum, der fortæller historien om den traditionsrige sejlrute. Nu skal museet have nye rammer – blandt andet for at indkapsle det pensionerede skib MS Finnmarken fra 1956, som på nuværende tidspunkt står under åben himmel ved museet.

Fælles historie

Det nye museum bliver sammenlagt på 4.400 kvadratmeter, og det er Link arkitektur og Multiconsult, der i fællesskab har stået for skitsen.

Der har været stort fokus på, at byggeriet skal blive et nyt landemærke for området. For at udnytte skibets placering i bybilledet og kulturlandskabet har projektgruppen skabt en transparent bygning med et stort åbent glasparti ud mod havet. Bygegriet er formet med en omsluttende tæt hvid ramme, som er åben mod øst og vest.

– Dette er et meget vigtigt projekt, fortæller Gunnar Næss, arkitekt i Link arkitektur og leder af Link arkitekturs og Multiconsults fælles projektgruppe.

– Vi kan alle se den store betydning, hurtigruteskibstrafikken har, og hvor mange der har fået et forhold til den gennem udsendelsen “Hurtigruta minutt for minutt”(norsk tv-program – red.). Det bliver spændende at fange denne fælles historie i et bygningskompleks, fortsætter Gunnar Næss.

Relateret indhold