En håndværkersvend i Region Midtjylland laver i gennemsnit et overskud til mester på 72.000 kroner om året, men bevæger vi os til Nordjylland, så falder det tal til 55.000 kroner per ansat. Det viser en analyse fra Dansk Byggeri og Deloitte baseret på regnskabstal for 2014 fra 2.253 bygge- og anlægsvirksomheder.
I hovedstadsområdet er overskuddet i snit 68.000 kroner, mens det i både Region Sjælland og Syddanmark ligger på 63.000 kroner per ansat.
En del af årsagen er selvfølgelig, at det er i København og Aarhus, der i øjeblikket bliver bygget mest. Men Dansk Byggeri påpeger dog også, at forklaringen på den bedre indtjening findes på både udbuds- og efterspørgselssiden.
Bedre udnyttelse
På udbudssiden blev bestanden af bygge- og anlægsvirksomheder under kriseårene skåret kraftigt til. Samtidig har vi fra og med 2014 set en stigende efterspørgsel rettet mod bygge- og anlægsbranchen. De fleste nøgletal peger i positiv retning. Flere beskæftigede, højere omsætning, færre konkurser og nu altså også en mere udbredt tendens til sorte tal på bundlinjen.
Når indtjeningen ligger lidt højere i de travleste regioner, skyldes det, at det høje aktivitetsniveau giver en bedre udnyttelse både af materiel og medarbejdere.
I nogle af de områder af landet, hvor opsvinget fortsat mest er noget, man hører om i medierne, bliver virksomhedernes kapitalapparat og deres medarbejdere udnyttet mindre intensivt. Men her vælger man typisk at holde på arbejdskraften i tillid til bedre tider og under indtryk af stigende udfordringer med at skaffe kvalificeret arbejdskraft. Det er formentlig en ganske fornuftig disposition, men på kort sigt giver det lidt lavere indtjening pr. beskæftiget.
Overlevende i vækst
Selvom der således er en vis geografisk variation i bygge- og anlægsbranchens indtjening pr. beskæftiget, så er det samlede billede en markant forbedring i evnen til at tjene penge over hele linjen.
De virksomheder, der har overlevet finanskrisen, har i de senere år effektiviseret og skåret ind til benet, og det er resultatet af disse kloge dispositioner, som nu viser sig gennem en bedre indtjening.