Arbejdsmarkedet er det godmodige lokomotiv for økonomien

Cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.
Cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.

Ifølge Danmarks Statistik kom der i juli 1.300 flere beskæftigede lønmodtagere, når der korrigeres for sæsonudsving. Dermed er lønmodtagerbeskæftigelsen på højeste niveau i seks år.

Dansk økonomi bevæger sig med moderat tempo i positiv retning, og det er det private arbejdsmarked, der agerer økonomisk lokomotiv. Byggebeskæftigelsen steg overraskende kraftigt i 1. kvartal 2015, men har siden ligget på en forholdsvis flad kurve, hvor der siden marts netto er tabt ca. 600 byggejob.

Fire stabile måneder

I de seneste fire måneder har der været en stabilisering på moderat niveau omkring 143.500 beskæftigede lønmodtagere i byggeriet, når der korrigeres for normale sæsonudsving. Fra juni til juli kom der knapt 200 flere beskæftigede lønmodtagere i byggeriet.

Det var den ekstraordinært milde vinter, der løftede byggebeskæftigelsen i 1. kvartal, hvorefter der er sket en stabilisering. I positiv retning trækker genindførelsen af BoligJobordningen og den forøgede aktivitet på boligmarkedet, som kaster mange renoveringsopgaver af sig. I negativ retning trækker, at aktiviteten ved renovering af almene boliger nu formentlig har toppet, ligesom en række anlægsprojekter, som for eksempel metroen, beskæftigelsesmæssigt også topper i år, hvorefter der vil være en svagt nedadgående aktivitetsprofil fra et højt udgangspunkt.

Dansk Byggeris halvårlige prognose med skøn for byggebeskæftigelsen 2016 og for aktiviteten i forskellige delsegmenter som nybyggeri, anlæg, reparation og vedligeholdelse udkommer på onsdag den 30. september.

Relateret indhold