Nyt mødested: Vi ses i trappeopgangen

Trappeopgangen rummer et stort potentiale for at styrke de uformelle fællesskaber i f.eks. etagebyggeriet. I projekt 'Trappens Rum' transformerer Gehl Architects, ONV Arkitekter og PensionDanmark trappeopgangen til et fælles mødested.
I Fælledbyen opføres 22 lejligheder med en stor, fælles altan på hver etage, som deles af tre lejligheder. Illustration: ONV Arkitekter
I Fælledbyen opføres 22 lejligheder med en stor, fælles altan på hver etage, som deles af tre lejligheder. Illustration: ONV Arkitekter

Vi skal designe flere boliger, som øger det sociale samvær i hverdagen, lyder det fra byudviklerne fra Gehl Architects, ONV Arkitekter og PensionDanmark, der er i fuld gang med at udvikle et koncept, der udnytter de arealer, vi ikke normalt forbinder med fællesskab – nemlig vores entréer og trappeopgange.

De kalder konceptet for ‘Trappens Rum’.

– Arkitekturen bør i højere grad understøtte det sociale samvær, som opstår omkring ankomsten til vores hjem, mener gruppen, der har skabt en ny hjemmeside med fire konkrete løsninger til at lade fællesskaber opstå i entréer og trappeopgange.

Baggrunden er, at efterspørgslen på fællesskaber i boligbyggeriet er i fremgang. Tal fra Danmarks Statistik viser, at knap 400.000 danskere nu bor i flerfamiliehuse eller bofællesskaber – en stigning på 31 % på 10 år.

Derfor bør vi designe flere boliger, som øger det sociale samvær i hverdagen, lyder opfordringen:

– Vi har foretaget en række studier, som viser, at det uformelle, sociale møde i hverdagen ofte sker omkring ankomsten til boligen og på arealerne lige omkring entréen. Det er arealer, som ofte har været nedprioriteret i byggeriet, men som rummer et stort potentiale for at styrke de uformelle fællesskaber blandt beboere i f.eks. en opgang, siger partner og medstifter af Gehl Architects, Helle Søholt.

Gruppen arbejder under Boliglaboratoriet, som er etableret af Statens Kunstfond og Realdania, og som via en række eksperimenter skal vise vejen for fremtidens boligformer. Boliglaboratoriet løber fra 2019-2025 og arbejder med i alt syv udvalgte projekter med en støttepulje på 5 mio. kr. fra Realdania.

Vil tænke kvadratmeter på en ny måde

Projektet skal bl.a. munde ud i, at vi gentænker de kvadratmeter, der er til rådighed. Gruppen arbejder eksempelvis med at reservere et antal kvadratmeter til trappe og elevator som en fast procentdel af byggeriets kvadratmeter – uanset hvordan trapperummet udformes. Dette vil gøre det muligt at skabe langt mere interessante ankomstforhold uden at begrænse boligens areal.

Håbet er også, at de nye foregangseksempler kan blive til nye ‘standardløsninger’. Eksempler kunne være nye typer af entréområder, fællesarealer, altangange og forbindelsesarealer der bliver løst teknisk, lovgivningsmæssigt og funktionelt, så der bliver minimal risiko for bygherre og særligt for entreprenøren.

Dermed skal også brandreglerne udfordres, da de gældende brandregler udfordrer de fælles trappearealer, hvis de skal anvendes til andet end ren lodret transport og flugtvej. Der skal afprøves tiltag, som muliggør møder mellem naboer i trappens rum, samtidig med at flugtveje respekteres, lyder det.

De to udvendige fællesrum skaber en diagonal og tættere forbindelse mellem de to naboopgange og deres beboere. Trapperummene er forbundet med fælleshjørnet, der - ved at det er oplyst om aftenen - får en aktiv fælles funktion. Illustration: ONV Arkitekter
De to udvendige fællesrum skaber en diagonal og tættere forbindelse mellem de to naboopgange og deres beboere. Trapperummene er forbundet med fælleshjørnet, der – ved at det er oplyst om aftenen – får en aktiv fælles funktion. Illustration: ONV Arkitekter

Fra svalegang til ankomst-altan

Første del af eksperimentet skal realiseres i Fælledby på Amager, hvor der er forventet indflytning i 2025. Her skal der opføres 22 lejligheder som bofællesskab med ankomster inspireret af den klassiske svalegang – men i stedet udvidet til en stor, fælles altan på hver etage, som deles af tre lejligheder.

Opgangstrappen fører op gennem altaner, der fungerer som ‘forhave’ til boligerne med mulighed for samvær og for at trække sig tilbage på sin egen del af altanen. Dertil introduceres bl.a. ‘glade hjørner’, der er små fællesrum ved adgangstrappen til boligerne.

– Vi tror på, at flere har lyst til at bo sammen på tværs af generationer i familien – enten i den samme lejlighed, som er lidt større, eller i hver sin lejlighed overfor hinanden, hvor man deler fællesarealer. Det giver vores bofællesskaber mulighed for, siger indehaver af ONV Arkitekter, Søren Rasmussen.

Større fokus på spontaniteten i Coop Byen

Gruppen bag Trappens Rum præsenterer fire konkrete løsninger, som alle skal realiseres i den virkelige verden. En af dem skal opføres i Coop Byen, et nyt byudviklingsområde i Albertslund med Coop og PensionDanmark som bygherrer.

Her afprøves fremtidens trapperum som et indre opgangs- og fællesrum med adgang til tre-fire boliger på hver etage i et samlet bofællesskab på i alt 13 lejligheder.

Udformningen af trapperummet skal skabe den rette balance mellem privatliv og fællesskab. Man udvider arealets størrelse, så der er plads til ophold og samvær uden for lejlighederne på hver etage, og man arbejder med delvise overdækninger, som tillader lys og luft ned gennem opgangen.

– Design for fællesskaber i boligbyggeriet har haft en tendens til at fokusere på funktioner og specifikke aktiviteter. Vi foreslår i stedet at have større fokus på spontaniteten i det uformelle, sociale møde. Det er her, vi mødes på vej ind og ud af vores boliger, og hvor vi samtidig tilbyder mulighed for ophold til længere samtaler, leg eller fordybelse, siger Søren Rasmussen.

Trappens rum kan udnyttes meget bedre, end vi gør i dag. Illustration: ONV Arkitekter
Trappens rum kan udnyttes meget bedre, end vi gør i dag. Illustration: ONV Arkitekter

Skaber merværdi

De forskellige koncepter er nu udviklet og skal snart bygges. Når de nye beboere har fundet sig til rette og har fået hverdagen op at køre, vil parterne evaluere projektet i fællesskab med Boliglaboratoriet til inspiration for andre arkitekter og byudviklere

– Det er vigtigt for os at vise branchen den merværdi, som konceptet skaber. Vi ønsker at kommunikere vores forslag til både byggeriets aktører og fremtidens beboere, men også at inspirere andre til at videreudvikle og bruge idéerne. Det øger sandsynligheden for, at flere af denne type boliger bliver opført, og det har vi brug for, siger byudviklingschef Martin Thue Jacobsen fra PensionDanmark.

Relateret indhold