På Nohr-Cons “Konference om byggeri af fremtidens skole” er vinderen af årets skolebyggeri netop blevet kåret. Dyvekeskolen på Amager i København løb med hæderen foran fire andre nominerede skoleprojekter. Det oplyser Nohr-Con i en pressemeddelelse.
Juryen fremhævede Dyvekeskolen for en vellykket renovering og udvikling af en 1970’er skole – i sidste ende var det dog en offentlig afstemning, der afgjorde kåringen.
Kåring i lyset af skolereformen
Den nye folkeskolereform betyder masser af forandringer – især også af de fysiske rammer. Derfor satte Nohr-Con igen i år fokus på de gode eksempler på nye og nyrenoverede skoler på konferencen “Byggeri af fremtidens skole” i København. Nohr-Con har i den seneste tid fået tilsendt en lang række spændende forslag til, hvem der skulle vinde prisen for årets skolebyggeri, hvoraf flere bød på interessante løsninger på skolereformens krav til nye læringsrum og lærerarbejdspladser.
Fem nominerede
Alle de indkomne forslag blev behandlet af en kompetent jury bestående af en forsker i læringsmiljøer, en skoleleder og en arkitekt. Juryen udvalgte herefter fem projekter, som blev sat til offentlig afstemning i de seneste par uger. Heriblandt var Christiansfeld Skole i Kolding, Vibeengskolen i Haslev, Søndervangskolen i Aarhus, Sølystskolen i Silkeborg og selvfølgelig Dyvekeskolen i København.
Om sidstnævnte sagde juryen blandt andet, at den var et eksempel på en vellykket renovering med god forståelse for akustik.
Overborgmester i Københavns Kommune, Frank Jensen, roser bl.a. Dyvekeskolen for sin bæredygtige helhedsrenovering.
– Jeg er rigtig stolt over, at Dyvekeskolen er blevet kåret til årets skolebyggeri. Dyvekeskolen er et fantastisk eksempel på bæredygtig helhedsrenovering, hvor genopretning, modernisering, energirenovering, klimatilpasning, indeklima og tilgængelighed går op i en højere enhed. De tidligere lange mørke skolegange er forvandlet til moderne og lyse miljøer. Jeg er også meget glad for det moderniserede indgangsparti og skolens nye udhæng, hvor LED-lys om aftenen lyser op og skaber tryghed for elever og lærere såvel som for de forbipasserende.
Vellykket renovering
Det er KANT arkitekter, der har stået bag helhedsrenoveringen af Dyvekeskolen, og her er partner Uffe Bay-Schmidt da heller ikke i tvivl om, hvorfor Dyvekeskolen vandt prisen:
– Renoveringen og ombygningen af Dyvekeskolen er et godt eksempel på, hvordan man med enkle og præcise arkitektoniske greb kan fremtidssikre en skole i forhold til folkeskolereformen og fremtidens undervisningsformer. På Dyvekeskolen har vi udnyttet de eksisterende arealer optimalt, så der nu er variation og diversitet i læringsmiljøerne. Vi har etableret større rumlig sammenhæng mellem beslægtede fag, og derfor kan der nu i praksis undervises mere tværfagligt. Udearealerne har vi omdannet til aktive undervisningsområder, så leg og bevægelse indgår aktivt i undervisningen, og i de tidligere passive gangarealer har vi skabt åbne læringsmiljøer i forbindelse med de regulære klasserum, så undervisningen i højere grad kan differentieres. Vi har med andre ord oversat de fysiske rammer på en typisk skole fra 70erne til et både tidssvarende og fremsynet læringsmiljø med fokus på aktivitet, trivsel og variation.