Hvad enten man er arbejdsgiver eller ansat og kommer ud i en faglig tvist, som afgøres i det fagretslige system, er man bundet af den afgørelse, som foreligger.
Det gælder også i de situationer, hvor sagen afsluttes med et forlig, eller en af parterne vælger at trække sagen. Det gælder ifølge en højesteretsdom også, selvom man måske ikke er enig med sin organisation om udfaldet af sagen.
Højesteret fastslog, at en arbejdsgiver var bundet af et forlig med en lønmodtagerorganisation, som på arbejdsgiverens vegne blev indgået af en arbejdsgiverorganisation:
– Det er værd at bemærke, at fagretslige afgørelser i medfør af arbejdsretsloven, kan tvangsgennemføres ved fogedretten, oplyser advokat Stephan Falsner.
Ikke ualmindelig
Sådanne sager er ifølge Stephan Falsner ikke ualmindelige: Arbejdsgivere eller ansatte er fra tid til anden ikke enige med deres organisation, og ofte er der tale om, at enten er arbejdsgiver uenig i fortolkningen af en given overenskomst, eller den ansatte er utilfreds med, at hans fagforening ikke vil videreføre en sag:
– Der spiller reglerne om organisationsansvar ind på begge sider af bordet. Reglerne udspringer af Hovedaftalen og påbyder begge parter ikke at understøtte overenskomstbrud. Eksempelvis hvis en arbejdsgiverorganisations understøtter en virksomhed, som har begået brud på overenskomsten, og organisationen måtte indse det på det tidspunkt, da sagen blev forhandlet på et mæglingsmøde, vil organisationen kunne idømmes bod ved Arbejdsretten for organisationsansvar…
En sådan bod ligge ifølge Stephan Falsner ofte på mellem 100.000 kroner og 500.000 kroner, og der findes mange afgørelser, som bekræfter denne retsstilling.