Erhvervsvenlighed er et varmt emne på borgmesterkontoret

Lea Stentoft, kommunalpolitisk konsulent i Dansk Byggeri. Foto: Kirstine Mengel.
Lea Stentoft, kommunalpolitisk konsulent i Dansk Byggeri. Foto: Kirstine Mengel.

Både på kommunekontoret og i kommunalbestyrelsen bliver der i højere grad tænkt på, hvordan kommunen kan gøre det attraktivt at drive virksomhed i lokalområdet. På 14 ud af 21 parametre om alt fra skatter og afgifter til sagsbehandlingstid og åbningstider er kommunerne blevet mere erhvervsvenlige. Det viser en analyse af kommunernes erhvervsvenlighed, som Dansk Byggeri har lavet.

Vi kan se på vores analyse, at det særligt er områder som for eksempel længere åbningstider på genbrugspladserne og en gradvis nedsættelse af dækningsafgiften, som flere kommuner har valgt at forbedre. Så der er fra politisk side fokus på både at hæve serviceniveauet og sænke skatter og afgifter, så de lokale virksomheder ikke har flere udgifter end virksomhederne i nabokommunen.

Erhvervsvenligheden stiger

I alt har 18 kommuner nedsat dækningsafgiften, mens Holbæk helt har fjernet den. Sidste år havde 48 kommunale genbrugspladser åbent i tidsrummet mellem kl. 7 og 17, når håndværkerne er på arbejde. Det tal er i år steget til 65 kommuner – hvoraf otte af dem har valgt at holde døgnåbent på udvalgte genbrugspladser.

Men også antallet af vej- og parkopgaver, som bliver sendt i udbud, er stigende. Flere kommunalpolitikere er blevet opmærksomme på muligheden for at få en bedre og mere effektivt løsning.

Andre parametre hvor kommunerne har forbedret erhvervsvenligheden handler om sagsbehandlingstiden af byggesager, grundskyld, indkomstskat, dialogmøder, langtidsledighed, udviklingen i befolkningen, BNP, anlægsinvesteringer og antallet af nye virksomheder.

Erhvervsvenlighed er simpelthen blevet et varmt emne på borgmesterkontorerne. Fra at det tidligere var ældrepleje og folkeskoler, der var politikernes højeste prioritet, er politikerne nu begyndt at se de lokale virksomheders bidrag til kommunekassen som en forudsætning for at få råd til bedre ældrepleje og skoler.

Se de enkelte nøgletal for din kommune her.

Relateret indhold