Kædeansvar-direktiv er overvurderet

Den seneste udvikling i EU kommer næppe til at have nogen afgørende indflydelse på kampen om kædeansvar i Danmark.
Kæden er hoppet af, hvis man tror, at det nye EU-direktiv sikrer kædeansvar i Danmark, lyder det fra fagbevægelsen. Illustration: Colourbox.
Kæden er hoppet af, hvis man tror, at det nye EU-direktiv sikrer kædeansvar i Danmark, lyder det fra fagbevægelsen. Illustration: Colourbox.

EU-Parlamentet stemmer i denne uge om at indføre kædeansvar i forbindelse med håndhævelsesdirektivet. Men direktivets implementering gør det nemt for danske virksomheder at slippe uden om kædeansvaret, mener fagbevægelsen.

Derfor bliver det formentlig op til de enkelte lande selv at afgøre, om man vil indføre skrappere regler. De danske arbejdsgivere i eksempelvis Dansk Byggeri er stærke modstandere af kædeansvar, mens fagbevægelsen med byggesektoren i spidsen i stigende grad bakker op om det ultimative kædeansvar, hvor hovedentreprenøren har ansvaret i alle kædens led.

Indtil nu har fagbevægelsen dog ikke har haft held med at få politikerne på sin side, og det nye direktiv vil næppe gøre det nemmere for dem, vurderer sekretariatschef i BAT-kartellet Gunde Odgaard.

Ansvar for første led

Han hæfter sig ved, at regeringen har lagt op til, at den danske version af kædeansvaret er – efter hans mening – en minimalløsning, hvor det kun kræves, at underentreprenøren er registreret i RUT (Registret for Udenlandske Tjenesteydere), og hvor der kun er ansvar for det første led i kæden. Gunde Odgaard efterlyser langt skrappere midler:

– RUT er ikke et kædeansvar, men en registrering. I forhold til kædeansvar er det ikke to potter pis værd. Vi bør indføre kædeansvar efter den tyske model, der opererer entydigt med kædeansvar hos hovedentreprenør, siger Gunde Odgaard og fortsætter:

– Der kan ikke slippes for ansvar ved blot at henvise til rettidig omhu. Det er i forvejen hovedentreprenøren, der har ansvaret for pris, kvalitet og momsbetaling. Hvorfor så ikke også for, at de økonomiske spilleregler overholdes?

Krumspring

Gunde Odgaard peger på, at hvis det danske kædeansvar kun omfatter RUT, vil der blive foretaget alle mulige krumspring for at slippe for ansvaret.

– Der er alligevel ikke ret mange af de virksomheder, der er registreret i RUT, der eksisterer i virkeligheden. Kædeansvar skal være en præventiv mekanisme. Skal vi have præventive mekanismer, så lad os fra begyndelsen lave dem, så der ikke skal spekuleres i, hvordan de omgås.

Relateret indhold