Det er igen blevet tid at kåre Årets sundhedsbyggeri. Det er Nohrcon, der for 5. år i træk har fundet fem velfungerende og smukke sundhedsbyggerier, der skal forsøge at efterfølge landets første børne- og ungehospice, der vandt prisen sidste år.
I år står valget mellem et plejehjem i Hornbæk samt fire vidt forskellige typer hospitalsbyggeri – fra Midtjylland til Hovedstaden. Fælles for de fem byggerier er bl.a. fokus på helende arkitektur, cirkulært byggeri, omsorgsfulde rammer, godt arbejdsmiljø og åbenhed.
Kåringen af Årets sundhedsbyggeri har til formål at øge videndelingen og sætte fokus på de løsninger, der fungerer ekstra godt på området – men også på hvad der evt. kan fungere endnu bedre.
Nohrcon, der står bag kåringen, skriver bl.a.:
‘Før krig, inflation og forsyningskrise lagde en lille dæmper på byggeaktiviteten, stod flere nye plejehjem, hospitaler og sygehuse klar til nye patienter og beboere. De nye faciliteter lyser op i et sundhedsvæsen, der under Covid-19-pandemien pludselig blev udfordret på helt nye måder – og agerer fyrtårne for fremtidens velfærdssamfund.’
Ud af de mange nye projekter har en fagjury udvalgt fem byggerier, der har udmærket sig i en sådan grad, at de nu er nomineret til den prestigefyldte pris for Årets sundhedsbyggeri.
De nominerede er:
Hospitalet rummer somatik (bl.a. akutmodtagelse, operationsstuer, ambulatorier, fødeafsnit og neonatalafdeling), psykiatri og forskning.
Patienten er i centrum på det nye supersygehus. Alle sengestuer ligger højt oppe, og hver sengeetage har adgang til åbne terrasser. I stueetagen er der adgang til indre gårdhaver og det omkringliggende landskab. Indvendigt er der skabt en tryg og hjemlig atmosfære. Der er masser af dagslys, og der er lagt stor vægt på at reducere støj og opnå et behageligt akustisk indeklima.
Fakta:
Hvor: Herning
Type: Hospital
Byggeform: Nybyggeri
Færdigt: April 2022
Areal: 125.000 m²
Bygherre: Region Midtjylland
Arkitekt: AART, Arkitema, Nordic ? Office of Architecture og NSW Arkitektur (etape 1 + 2) og CREO Arkitekter, Mangor & Nagel (etape 3)
Ingeniør: Grontmij, Sweco og MOE (etape 1 + 2) og OJ Rådgivende Ingeniører (etape 3)
Konsulenter: Hospitalitet og Arup
Dommerne siger bl.a. om DNV-Gjødstrup: ‘Et storskalaprojekt med stærke programkrav, som er robust løst i godt samspil med det omgivende landskab.’
Herlev Hospital – Kvinde-Barn-Center og Akutmodtagelsen
De nye byggerier ligger som to selvstændige runde bygninger placeret oven på en firkantet base. På den måde minder hospitalets samlede kompleks om en bydel med huse i forskellige størrelser. Hospitalets arkitektur understøtter det gode patientforløb. Indvendigt er bygningerne delt op i mindre enheder, som gør det mere overskueligt at finde rundt.
Store glaspartier lukker masser af dagslys ind. Visionen er, at alt skal samles på ét sted. I akuthuset bliver patienter både diagnosticeret, indlagt og færdigbehandlet i en og samme bygning. Det samme gælder for kvinde-barn-centeret.
Uderum og indvendige gårdhaver giver patienterne mulighed for at finde ro og rum for eftertænksomhed. Naturen kan også bidrage til, at patienterne hurtigere bliver raske.
Fakta:
Hvor: Herlev
Type: Hospital – Akuthus og Kvinde-Barn-Center
Byggeform: Nybyggeri (tilbygning til Herlev Hospital)
Færdigt: Juni 2021
Areal: 56.000 m²
Anlægssum: 1,3 mia. kr.
Bygherre: Region Hovedstaden
Arkitekt: Friis & Moltke Architects, Henning Larsen, Bruunsgaard & Laursen
Ingeniør: WSP Danmark, Norconsult og NNE Pharmaplan
Dommerne siger bl.a. om tilbygningerne til Herlev hospital: ‘Positivt med den store forståelse for børn og deres familie – og deres møde med hospitalsverdenen.’
Hornbækhave Plejecenter:
Det nye plejehjem i Hornbæk består af tre gårdhavehuse, der hver omslutter en indre gårdhave. Plejeboligerne ligger i to af gårdhusene, og det sidste gårdhus rummer fælles servicefunktioner som administration, træningshus, wellness og forsamlingshus med café, møderum og aktivitetsrum.
Plejehjemmet er organiseret af grupper med 12 boliger i hver gruppe. Det åbne omkringliggende landskab giver åbenhed og forbindelse til lokalområdet. Her er træningshave og petanquebane, og der er en lille sø med opholdspladser, som både beboere og lokalsamfundet har adgang til.
Fakta:
Hvor: Hornbæk
Type: Plejehjem
Byggeform: Nybyggeri
Færdigt: Februar 2022
Areal: 5.275 m²
Anlægssum: 130 mio. kr.
Bygherre: OK-Fonden og Helsingør Kommune
Arkitekt: JJW Arkitekter
Ingeniør: Danakon
Entreprenør: Anker Hansen/Paulsen
Landskabsarkitekt: JJW Arkitekter
Dommerne siger bl.a. om Hornbækhave Plejecenter: ‘Meget indbydende, hjemlige, rolige og trygge omgivelser. Meget fin tilgang til have, servicearealer og fællesarealer.’
Den nye retspsykiatri på Sct. Hans Hospital er opført som en selvstændig bygning i forlængelse til det historiske Sct. Hans fra 1800-tallet. Trods de helt specielle og ekstremt høje sikkerhedskrav giver byggeriet hverken associationer til hospital eller fængsel. Der er arbejdet intenst med at skabe helende arkitektur og at sikre, at de ansatte har en tryg og ufarlig arbejdsdag. Bygningen er døbt ‘Udsigten’ af patienter og personale på grund af den unikke placering med udsigt til mark og skov ved Roskilde Fjor.
Centralt ligger den store aktivitetspark med løbebanen og forskellige aktivitetsrum med motionsredskaber og en boldbane. Rundt om aktivitetsbanen findes de mange forskellige aktivitetstilbud som café, kiosk, stillerum til meditation/bøn, værksteder, et musikrum og en sportshal. Der er også et terapibassin, hvor patienterne kan hvile kroppen og sindet. Patienterne bor i enestuer, som er gjort så hjemlige som muligt.
Fakta:
Hvor: Roskilde
Type: Retspsykiatrisk hospital
Byggeform: Nybyggeri
Færdigt: December 2021
Areal: 20.600 m²
Anlægssum: 700 mio. kr.
Bygherre: Region Hovedstaden Psykiatri
Arkitekt: KHR Architecture, Rubow Arkitekter og Opland Landskab
Entreprenør (fagentrepriser):
CG Jensen
LM Byg
Hansen & Andersen
N.H.Hansen & Søn
Malerselskabet SBM
Georg Berg
Anchers Gulvservice
Wicotec Kirkebjerg
Caverion Danmark
Lindpro
Siemens
Tunstall
Enco
Skou Gruppen
Jakon Bygningsentreprise
Ingeniør: Oluf Jørgensen A/S, Spangenberg & Madsen
Kunst: Sophia Kalkau
Dommerne siger bl.a. om Psykiatrisk Center Sct. Hans: ‘Et smukt byggeri, som har taget funktionskravene alvorligt, men også anvendt dem til at skabe nye muligheder.’
Steno Diabetes Center Copenhagen
Det nye hospital til forebyggelse og behandling af diabetes er et eksempel på, hvordan arkitektur i sig selv kombineret med natur kan bruges til både at behandle, forebygge og uddanne.
Huset består af to etager og en p-kælder. Hele bygningen er struktureret omkring kost, motion og viden. Det ses ved, at stueetagen er delt op i torve med forskellige temaer. Kosttorvet har café og adgang til den spiselige have med krydderurter. Motionstorvet har motions- og træningsrum og adgang til den aktive have med mulighed fysisk aktivitet. Videnstorvet har møde- og konferencelokaler og adgang til en stille have. Infotorvet har showroom, udstilling og adgang til den legende have.
Gulv og inventar er i træ, da undersøgelser viser, at træinteriør reducerer stress. De varme materialer og rigeligt med dagslys giver en hjemlig følelse.
Fakta:
Hvor: Herlev
Type: Diabeteshospital
Byggeform: Nybyggeri
Færdigt: November 2021
Areal: 24.000 m²
Bygherre: Novo Nordisk Fonden, Region Hovedstaden, Steno Diabetescenter Copenhagen
Arkitekt: Vilhelm Lauritzen Arkitekter, Mikkelsens Arkitekter, Sted- By og Landskab
Entreprenør (storentrepriser):
HSHansen
Per Aarsleff
Mt Højgaard
HedeDanmark
Per Aarsleff
Wicotec Kirkebjerg
Ingeniør: Cowi
Dommerne siger bl.a. om Steno Diabetes Center Copenhagen: ‘Flot gennemtænkt projekt. Gode gårdhaver. Interiør og rumforløb er udført med en særlig høj detaljeringsgrad.’
Den offentlige afstemning er i luften til d. 8. september. I linket ses også projektbeskrivelser, flere billeder og alle fagjuryens udtalelser.
Vinderen afsløres d. 15. september.