Svanemærkede børnehuse vinder frem – her bygger man flest

Siden landets første svanemærkede daginstitution blev indviet i Odense i 2011, er der i alt opført 11 svanemærkede institutioner fordelt over hele landet. Yderligere tre er under opførelse, og flere er på vej.
Gladsaxe Kommune har besluttet, at alle nye børnehuse skal certificeres med Svanemærket. Her ses Børnehuset Svanen, der er ved at blive opført. Foto: Gladsaxe Kommune.
Gladsaxe Kommune har besluttet, at alle nye børnehuse skal certificeres med Svanemærket. Her ses Børnehuset Svanen, der er ved at blive opført. Foto: Gladsaxe Kommune.

Svanemærket byggeri er kendetegnet ved:

  • – Lavt energiforbrug
  • – Godt indeklima
  • – Skrappe kemikaliekrav
  • – Strenge krav til certificeret træ
  • – Høj byggeteknisk kvalitet via kontrol af en uvildig tredjepart
  • – God mulighed for genbrug og genanvendelse af bygningsdele

Børnehuset Elverdammen, Børnehuset Regnskoven, Børnehuset Egedammen, Børnehuset Grønnegården og Børnehuset Egedammen.

Med fem færdigbyggede projekter er Gladsaxe Kommune en af de kommuner, der virkelig skubber til udviklingen for svanemærkede institutioner.

Kommunen er tilmed besluttet, at alle nye børnehuse skal svanemærkes, og er netop i gang med børnehuset Svanen, som er det første cirkulære byggeri, der bliver certificeret med Svanemærket. Hertil kommer Børnehuset Paletten, som ligger i et tidligere seminarium, der har gennemgået en svanemærket renovering:

– Det gør vi, fordi vi vil det bedste for vores børn, og fordi det er i tråd med vores strategi om at arbejde med FN’s verdensmål. Men også fordi, det er sund fornuft, siger Gladsaxe Kommunes borgmester Trine Græse og uddyber:

– Svanemærkede børnehuse bidrager til et godt arbejdsmiljø og god trivsel hos både børn og medarbejdere. Det betyder også mindre sygefravær blandt både børn og voksne. Det er godt for familierne, som ikke skal blive hjemme med syge børn. Og det er godt for kommunens økonomi, når der er færre udgifter til vikardækning. På den måde er det oplagt for det offentlige at bygge svanemærket.

– Vigtigt, at vi som kommune går forrest

En anden kommuner, der ligeledes har besluttet, at alle nye daginstitutioner og skoler skal certificeres med det officielle nordiske miljømærke, så vidt det er økonomisk og praktisk muligt, er Guldborgsund Kommune, hvor Skovbørnehaven Søruphus er opført:

– Hvis der skal ske en ændring i måden, vi bygger på, er det vigtigt, at vi som kommune går forrest. Vi har allerede opført den første svanemærkede daginstitution, og vi er godt i gang med at opføre vores nye svanemærkede verdensmålsskole. De gode erfaringer, vi har opnået, skal vi bruge aktivt fremadrettet, når vi skal investere i nye kommunale bygninger, siger Simon Hansen, der er borgmester i Guldborgsund Kommune.

En god start for de yngste borgere

Af andre svanemærkede daginstitutioner er Brobækken (Odense Kommune), Børnehaven Rundageren (Høje Taastrup Kommune) og (under opførelse) Ejby børnehus (Lejre Kommune) og Daginstitutionen Gøngehuset (Rudersdal Kommune).

I Jylland finder man Børnehaven Lynghoved (Skanderborg Kommune), Vuggestuen Ternevej (Horsens Kommune) og Spilophuset (Herning Kommune), og senest er certificeringen kommet højt på dagsordenen i Aalborg:

– I Aalborg Kommune vil vi gerne gå forrest og opføre mere miljørigtige byggerier. Derfor har vi nu besluttet, at vi starter med at opføre den første svanemærkede daginstitution i kommunen. På den måde er vi med til at sikre en god start for kommunens yngste borgere, da svanemærkede byggerier er kendetegnet ved et godt indeklima og samtidig er bedre for miljøet, siger byrådsmedlem i Aalborg Kommune, Tobias Bøgeskov.

Han håber, at erfaringerne med at bygge den første svanemærkede institution i regionen kan være med til at sætte retning i Nordjylland, så de øvrige kommuner i regionen bliver inspireret til at følge trop.

Relateret indhold