Odense fortsætter udviklingen helt ud i Inderhavnen

På Odense Inderhavn skal storbyen strække sig helt ned til vandet, og det grønne vokse ind i byen. Det former en inderhavn, der på én og samme tid er urban og intim.
Odense Inderhavn skal udvikles til en attraktiv, levevenlig og sammenhængende bydel, der tiltrækker beboere, besøgende, foreninger og virksomheder til bydelen. Foto: Odense Kommune
Odense Inderhavn skal udvikles til en attraktiv, levevenlig og sammenhængende bydel, der tiltrækker beboere, besøgende, foreninger og virksomheder til bydelen. Foto: Odense Kommune

Visionen for Odense Inderhavn bygger på syv temaer:

  • 1. Danmarks grønneste havn
  • 2. En sammenhængende by og bydel
  • 3. Det historiske kulturmiljø er omdrejningspunktet for fremtidens havn
  • 4. Vandet skal være en levende del af Odense Inderhavn
  • 5. Nye byggerier og byrum skal være af høj arkitektonisk kvalitet
  • 6. En bydel med en særlig kreativ puls og liv året rundt
  • 7. Odense Inderhavn understøtter mål om klimaneutralitet

Der er godt gang i udviklingen og i byggeriet i Odense. F.eks. er området omkring hovedfærdselspulsåren Thomas B. Thriges Gade de seneste år omdannet fra gade til by og er blomstret op med nye byrum, torve, pladser, boliger, letbane, parkeringskælder og et hotel.

Dertil kommer bl.a. et kontorknudepunkt, som NCC vil bygge med bærende konstruktioner af træ på Lechesgade ved havnen.

Nu kan partnerne bag udviklingen af Odense Inderhavn så præsentere en fælles vision for Odense Inderhavn, der skal være spektakulær, urban og grøn.

‘En bydel med synlig historie, havneidentitet og arkitektur af høj kvalitet. Her er oplevelser af international kaliber, kreativ puls og plads til at leve et aktivt liv ved vandet’, lyder hovedpointen i den nye vision for fremtidens Odense Inderhavn, som Odense Kommune, entreprenør- og byudviklingsvirksomheden A. Enggaard og Odense Havn står bag. A. Enggaard er konkurrenceudskriver.

En ny, ambitiøs retning

Visionen bygger på den samarbejdsaftale, som parterne indgik i marts 2021 og med inspiration i de input, der er kommet fra borgerinddragelsesprocessen i efteråret 2021, hvor mere end 2.200 borgere, virksomheder og foreninger i Odense har givet deres idéer og ønsker for fremtidens inderhavn til kende.

– Jeg er glad for, at vi med den fælles vision kan sætte en ny, ambitiøs retning for udviklingen af Odense Inderhavn. Historisk har inderhavnen spillet en afgørende rolle for Odenses udvikling, ikke mindst som rammen om flere generationers arbejdsliv. Denne ramme er nu under forandring, og det er vores ansvar at sørge for, at den for fremtiden sikrer de bedst mulige betingelser for alle de aktiviteter, der allerede udfolder sig på og omkring inderhavnen i dag. Her er visionen et helt essentielt pejlemærke, og jeg er spændt på at se dens forskellige elementer fortolket i den endelige udformning af den nye Odense Inderhavn, siger borgmester i Odense Kommune, Peter Rahbæk Juel.

Visionen vil, sammen med opsamlingen af borgerinddragelsen i efteråret 2021, indgå i et oplæg til en arkitektkonkurrence, der bliver afholdt i løbet af 2022. Her skal en række arkitektfirmaer give deres bud på en samlet bydelsudviklingsplan for inderhavnen. Arkitektkonkurrencens vinderprojekt forventes at danne baggrund for den endelige bydelsudviklingsplan, der senere skal vedtages af Odense Byråd.

By- og kulturrådmand i Odense, Søren Windell, tilføjer:

– Vi har som byrådspolitikere et særligt ansvar for ikke bare havnens, men byens samlede udvikling. Det ansvar deler vi med vores investorer, og derfor glæder det mig, at partnerskabet i samarbejde med engagerede borgere har udarbejdet en vision, der sætter rammerne for et fælles højt ambitionsniveau for udviklingen af havnen. Kulturarven bliver omdrejningspunktet, hvor bygninger og levende byrum i høj arkitektonisk kvalitet skal fortælle havnens historie, tegne fremtiden og invitere beboere, byens borgere og besøgende til ophold – hvad enten det er rekreation, fysisk udfoldelse eller kulturoplevelser.

Luftfoto af de syv delområder, som A. Enggaard har option på, svarer til samtlige ledige arealer på inderhavnen. Foto: Cowi
Luftfoto af de syv delområder, som A. Enggaard har option på, svarer til samtlige ledige arealer på inderhavnen. Foto: Cowi

Nytænkende med respekt for historie og kulturmiljø

Snart vil A. Enggaard invitere tværfaglige rådgiverhold til at ansøge om at deltage i arkitektkonkurrencen. Holdene skal i deres arbejde med bydelsudviklingsplanen tage udgangspunkt i partnerskabets vision.

– Jeg ser meget frem til den kommende arkitektkonkurrence, som vil komme med kreative bud på, hvordan Odense Inderhavn kan udvikles med afsæt i den fælles vision. Vi er gået ind i samarbejdet omkring udviklingen af Odense Inderhavn, fordi vi gerne vil skabe en bydel, hvor mange kan bo og leve i et unikt miljø med vand, skov, nærhed til Odense centrum og ikke mindst mange muligheder for oplevelser og aktiviteter. Konkurrencen skal give os de bedste og mest kreative bud på, hvordan man skaber en bydel som både er nytænkende og som har respekt for områdets historie og kulturmiljø, siger entreprenør Asger Enggaard.

Med parallelopdraget ønsker A. Enggaard at skabe et dialogbaseret udviklingsforløb, hvor nye ideer opstår mellem fagligheder. Alle deltagere skal derfor have lyst til at bidrage i en åben, dynamisk proces, hvor man i samarbejde med opdragsgiver har mulighed for at reflektere, diskutere og skabe løsninger sammen.

Visionen og opsamlingen af borgerinddragelsen og en uddybende baggrundsrapport kan ses her. Her kan man også læse mere om projektet.

Den videre proces

12. maj 2022: Deadline for fremsendelse af ansøgning

Ultimo juni 2022: Tilsagn om deltagelse til 3 teams. Med udgangspunkt i konkurrenceoplægget skal de konkurrere om at komme med det bedste bud på en ny bydelsudviklingsplan for Odense Inderhavn.

Ultimo juni 2022: Udsendelse af konkurrenceprogram og bilag

I denne fase gennemfører de tre udvalgte teams og parterne bag projektet en arkitektkonkurrence i form af et såkaldt parallelopdrag. Først udarbejder hvert team et konkurrenceoplæg. Oplægget baseres på den fælles vision samt viden og input fra den indledende borgerinddragelse og skal behandles af Odense Byråd.

Konkurrenceopgaven består i at udarbejde et forslag til en bydelsudviklingsplan for Odense Inderhavn.

Q3 og Q4 2022: Konkurrencen gennemføres med diverse seminarer og afsluttes med bedømmelse og udpegning af et vindende rådgiverteam.

Medio december 2022: Vinderforslag udpeges.

2022/2023: Endelig bydelsudviklingsplan udarbejdes

I denne fase udarbejdes den nye bydelsudviklingsplan. Bydelsudviklingsplanen udarbejdes med afsæt i arkitektkonkurrencens vinderforslag, men kan også indeholde gode elementer fra de øvrige forslag.

Lokalplaner og høringer

I denne fase udarbejdes de juridisk gældende lokalplaner for bydelens delområder med dertilhørende lovpligtige høringsperioder. Bydelsudviklingsplanen vil komme i offentlig høring, inden den skal behandles af Odense Byråd.

Byggeri

I denne fase realiseres visionerne med udgangspunkt i bydelsudviklingsplanen og lokalplanerne.

Interesserede kan læse mere om, hvordan de søger om deltagelse i projektet her.

Relateret indhold