Af Henrik Malmgreen
Vi lever ikke i en verden, hvor vi kan tillade os at sige, at vi bare fortsætter som hidtil. Alle er nødt til at forholde sig til den grønne omstilling, og det er vi naturligvis også som producent af vare- oglastbiler. Det siger Business Line Manager Kåre Neergaard fra Iveco Danmark. Han er udmærket klar over, at køretøjer, der drivesaf fossile brændstoffer, er ved at være udskældte, men han er også klar over, at vi ikke kan undvære varebilen som transportredskab.Eller rettere sagt, håndværkerne kan ikke.
Udfordringen har imidlertid været at kunne tilbyde en el-baseret produktpalet med samme funktionelle egenskaber, som håndværkerne har været vant til. Den udfordring er det lykkedes for Iveco at løse.
– Med eDaily-sortimentet matcher vi vores kendte Daily-dieselsortiment, hvilket betyder, at den enkelte håndværker ikke behøver gå på kompromis, uanset om behovet er en kassebil, en ladbil eller f.eks. en mandskabsvogn med dobbeltkabine. Totalvægten behøver man heller ikke spekulere på, for selv om bilernes batterier vejer pænt til, går det ikke ud over den samlede nyttelast, da batteriernes vægt bliver lagt til bilens totalvægt.
Klar med et komplet sortiment
Ligeledes kan en eDaily trække en anhænger på 3,5 ton – det samme som en dieselversion, uddyber Kåre Neergaard. Han fortæller videre, at mulighederne for montering af f.eks. lift, køleanlæg eller kran på eDaily ligeledes er de samme som for en dieselversion, så Iveco tilbyder et komplet sortiment af eDaily modeller.
– Jeg tror, det er et vigtigt argument i motivationen for at skifte til el, at kunderne ikke føler, de er nødt til at gå på kompromis, forklarer Kåre Neergaard og tilføjer, at der desuden er fleksible muligheder, når det gælder konfigurationen af batteripakken i bilen. Her er der ikke mindre end fire forskellige pakker at vælge imellem alt efter krav til rækkevidde i kilometer.
Når det gælder opladning, kan det ske enten hjemme hos håndværkeren selv eller i virksomheden, og opladning til 80 % kapacitet kan faktisk ske på blot en halv times tid ved hurtigladning. Så når alt kommer til alt, mener Kåre Neergaard at Iveco faktisk kan tilbyde et særdeles attraktivt sortiment, når det gælder el-drevne varebiler. Et sortiment, der betyder, at den enkelte håndværker ikke behøver at spekulere over ændringer i hverdagen.
Investeringen er prisen værd
Ud over at dagligdagen skal fungere, er prisen naturligvis også af betydning. Sammenlignet med en dieselbil koster en elvarebil i omegnen af 200.000 kr. mere, men hvis man regner omkostningen ud på månedsbasis, inklusive besparelsen ved at lade el i stedet for at tanke diesel, er forskellen omkring 1.000-2.000 kr. afhængig af brug og kørselsmønster, forklarer Kåre Neergaard:
– Der er dog også en anden ting, man skal holde sig for øje. Nemlig omverdenens syn på dem, der kører el og mindst lige så vigtigt dem, der ikke gør det. Den grønne omstilling er over os for fuld kraft, og selv om man som mindre håndværksvirksomhed måske ikke skal kunne levere et grønt regnskab, er det måske et krav fra kunderne, siger han.
Bliv valgt eller bliv valgt fra
Med indførelsen af den nye EU-taksonomi skal i første omgang store virksomheder dokumentere, at deres aktiviteter er grønne. Det vil senere også komme til at gælde en række andre virksomheder, formentlig også de offentlige, og det vil komme til at smitte af ned gennem hele værdikæden forstået på den måde, at det bliver et konkurrenceparameter om man kører grønt eller ej. Det kan ganske enkelt betyde forskellen på, om man bliver tilvalgt eller fravalgt som leverandør.
For yderligere information: www.iveco.dk
Denne artikel er produceret af Dagens Byggeri og anlæg i samarbejde med en annoncør. Dagens Byggeri og anlægs uafhængige redaktion har ikke deltaget i udarbejdelsen af indholdet.
