Tænk energirenovering, selvom det er sommer

Efteråret kommer altid hurtigere, end vi drømmer om i sommervarmen. Derfor bør man reagere nu, hvis man vil gøre sig forhåbninger om at optimere på sine driftsomkostninger i den kommende opvarmningssæson.
Jeppe Blohm Nielsen, adm. direktør Bang & Beenfeldt - rådgivende ingeniører.
Jeppe Blohm Nielsen, adm. direktør Bang & Beenfeldt - rådgivende ingeniører.

Lyse nætter omkring bålet, hvidvin på køl, kolde is i vandkanten. Vinteren føles som en fjern fremtid, og de færreste tænker på energiforbruget i de kolde måneder nu. Men det bør de faktisk gøre.

For renoveringsprojekter er langstrakte. Først skal projektets endelige omfang, og budget afklares og besluttes, derefter kommer projektering og en længere udbudsperiode, inden man populært sagt kan sætte ‘spaden i jorden’. Ydermere kræver visse projekter, at myndighederne skal give tilladelse til byggeriet – og det bliver processerne absolut ikke kortere af.

Selv når behovet ikke er et stort, forkromet renoveringsprojekt, men blot en optimering af den eksisterende varmecentral eller at få ‘plukket nogle lavthængende besparelsesfrugter’, kræver det, at man er ude i god tid.

Rådgiverne ligger vandret

I juli måned har mange modtaget en tårnhøj energiregning. Regninger, der er så høje, at de æder af sommerferie-budgettet og sætter folk under voldsomt økonomisk pres. Svaret på lavere energiregninger kan i mange tilfælde være netop at energirenovere – og det projekt skal man ikke udsætte til efteråret. Heller ikke når det blot er et mindre optimeringsprojekt, der skal til.

I øjeblikket ligger hele rådgivningsbranchen vandret for at nå at følge med efterspørgslen, og der kan gå talrige uger, før der er luft i kalenderen til en besigtigelse – og endnu flere, hvis der skal laves et miniprojekt, få løst nogle småting og finde en entreprenør til at stå for det.

Alt det er der som sådan ikke noget odiøst eller nyt i. Men det er til gengæld mere relevant end nogensinde på grund af de stigende energipriser.

Utætte ejendomme og biler

Lidt simplificeret kan situationen sammenlignes med at have en bil med utæt brændstoftank. Du hælder de dyre dråber på bilen gang på gang, fordi bilen taber 10-15 % brændstof i utætheden. Men du afventer at få bilen repareret på værkstedet, fordi reservedelene eller timelønnen på værkstedet måske bliver billigere om nogle uger eller måneder. Næppe realistisk, vel?

Forskellen i vores omgang med utætte ejendomme og ditto biler ligger i, at vi ikke ‘tanker’ vores bygninger med energi og derfor ikke tænker så meget på, hvor forbruget måske er unødvendigt højt. For der kommer jo bare mere energi ind i bygningen, når der er behov for det – uden vi behøver at køre forbi den nærmeste tankstation eller ladestander.

Renover nu – også selvom materialer er dyre

Hvis bygherre ønsker at få gennemført et sammenhængende renoveringsprojekt, som tager højde for at skabe de mest optimale energibesparelser, er det med andre ord om at komme i gang med planerne nu.

Også selvom det er sommer og de kolde måneder synes langt væk, og også selvom materialepriserne i øjeblikket er i den høje ende.

For samtidig med de høje materialepriser ser vi en konstant himmelflugt i priserne for energi i forskellige former. Så selvom det måske er dyrere at indkøbe et givent materiale i øjeblikket, er det trods alt en engangsinvestering, der har effekt på meget lang sigt.

Energiregningen falder ikke

De seneste uger har vi dog kunnet læse, at priserne på mange råvarer er faldet for første gang i flere måneder, og det er godt nyt for energirenoveringsprojekterne. Til gengæld er der meget, vi ikke ved om, hvordan energipriserne udvikler sig i den kommende tid.

Men dette ved vi med sikkerhed:

1) Bygninger bruger energi hver eneste dag året rundt

2) Energiregningen bliver ikke lavere af at vente med at renovere. Tværtimod.

Både krigen i Ukraine, inflation og renter har indflydelse på den korte bane. Men på den lange bane vil det ufravigelige behov for en grøn omstilling af vores samfund også være med til at drive energipriserne op.

‘Det skulle vi have gjort for længe siden’

Renoveringsprojekter tager tid. Det ser vi på alle de renoveringsprojekter, som vi hver dag løser og gennemfører for vores kunder. Og når løsningerne er afleveret og fungerer, vil bygherre ofte stå tilbage med én af to tanker; ‘Det skulle vi have gjort for længe siden’ eller ‘Det var godt, vi gik hurtigt i gang’.

Relateret indhold