Træfiberisolering fra Hunton
- Produceres hovedsageligt af træfiber fra de norske skove – træfiber er et vedvarende rå-materiale, der lagrer kulstof i hele produktets indbygningstid.
- Træfiberisolering fremstilles primært af træflis, som er den største og vigtigste råvare i træ-fiberisoleringen. Den træflis, der bruges, kommer fra et miljøcerti-ficeret skovbrug, hvor skoven udnyttes i overensstemmelse med PEFC´s regler, og samtidig er træfiberisoleringen PEFC certificeret.
- Produceres af genbrugte aviser, der indsamles og genanvendes til isolering. Aviserne forvandles til grove fibre og behandles med brandhæmmende salte – og resultatet er et granulat, der blæses ind og dermed udfylder selv små sprækker og revner.
- Isocell papirisolering er velegnet til både nybyggeri og efterisole-ring. Isocell papirisolering er FSC certificeret.
Hos virksomheden Nviro A/S gør man sig inden for biobaseret isolering til byggebranchen. Isoleringen fremstilles af træfiber eller papir, fordi det har fantastiske isoleringsevner.
– Cellulosefibrene i isoleringsmaterialerne har hygroskopiske egenskaber, hvilket betyder at de optager og afgiver fugt afhængig af luftens relative fugtighed. Derudover har det gode lyddæmpende egenskaber, siger Per K. Thomsen, direktør hos Nviro.
Hvor træfiberisoleringen baserer sig på træflis, er papirisoleringen lidt længere ude af træets værdikæde. Nviros papirisolering fra Isocell produceres af genbrugte aviser, der er produceret, men ikke solgt. Det er den reneste form for avispapir, hvilket skaber et ensartet produkt.
– Papirisoleringen har virkelig gode tekniske egenskaber og har en høj brandklasse. Det er et granulat, som lægger sig helt tæt og fylder alle sprækker og samlinger ud, fordi vi blæser isoleringen ind i konstruktionerne. Dermed undgår man risiko for kuldebroer. Indlæsningsprocessen har en væsentlig betydning for det færdige resultat, og er samtidig en meget effektiv måde at isolere på, tilføjer Per Thomsen.
Træfiberisolering fås både som granulat og som måtter. Alt efter isoleringsopgaven, kan den ene type være mere velegnet end den anden.
Grøn omstilling i byggeriet
Tidligere har brandkrav forhindret udbredelsen af biobaseret isolering, specielt i kombination med trækonstruktioner.
-Heldigvis viser flere og flere brandtest, hvad vi har vidst i årevis, nemlig at biobaseret isolering klarer sig rigtig godt i brandtest, siger Per. K Thomsen, direktør hos Nviro.
Det øgede fokus på nedbringelsen af CO2-udledningen i byggeriet, og de fortsat flere anvendelsesmuligheder af biobaseret isolering i trækonstruktioner, er med til at skubbe på den grønne omstilling i byggeriet.
En ‘træ-familie’ – mange fordele
Bag Nviro står koncernen Nordic Wood Industries, der har en lang række virksomheder i sin fold. Det fælles omdrejningspunkt er træ som naturligt byggemateriale.
Nviro blev – efter 15 år på egne hænder – en del af Nordic Wood Industries-familien i 2021. Årsagen var de mange åbenlyse fordele, der er ved at have en stor familie, tyngden, viden og musklerne bag sig.
– Vi har fået en solid, seriøs sparringspartner indenfor træbyggeri og mange grene inden for træbyggeriet. Det giver os en stor indsigt i kravene til biobaseret isolering nu, og hvad vores produkt skal kunne i fremtiden. Samtidig har vi adgang til et meget stort know-how og nogle af branchens dygtigste kompetencer inden for træ som byggemateriale, anvendelsesmuligheder og bæredygtighed. En anden vigtig pointe er også, at vi kender de andre virksomheders kompetencer godt, og derved har større mulighed for at henvise kunder til hinanden, siger Per K. Thomsen.
Vidensbank
Samarbejdet og ejerskabet indebærer også nogle klare fordele ved, at virksomhederne kan dele centrale jobfunktioner som indkøb, logistik, økonomi, HR og markedsføring.
Ejeren af Nordic Wood Industries har fået adgang til den største vidensbank inden for papir- og træfiberisolering – og kan overfor markedet og kunderne tage pladsen som den virksomhed, der har flest specialer in-house, når det gælder træbaserede løsninger til byggebranchen.
