Stålleverandør dropper gassen for at bruge brint

En ny valseovn, der kører på 100 % brint, skal hjælpe Celsa Steel Service med at nå virksomhedens klimamål og reducere CO2-udledningen fra produktionen med 60 %.
Armeringen til det danske marked, der her forarbejdes i Ølstykke, kommer fra Celsas produktion i den norske industriklynge Mo i Rana, hvor man nu investerer i brug af brint som erstatning for fossile brændstoffer.
Armeringen til det danske marked, der her forarbejdes i Ølstykke, kommer fra Celsas produktion i den norske industriklynge Mo i Rana, hvor man nu investerer i brug af brint som erstatning for fossile brændstoffer.

Langt oppe i Norge, i industriklyngen Mo i Rana, produceres al Celsas armering til det danske marked.

Nu investerer 121,4 millioner NOK i en ny produktions-valseovn, der vil bruge op til 100 % hydrogen efter omstillingen. Investeringen går til etablering af ny ovn, nye brændere og nyt styringssytem.

– Projektet er vigtigt for, at Celsa kan nå sine klimamål, siger Susanne M. Nævermo Sand, Head of Sustainability & Strategy Celsa Nordic/Project Manager for Hydrogen Establishment hos Celsa Reinforcement Steel.

Hun uddyber:

– Den teknologi, vi har brug for, og som kan levere den strøm, der er nødvendig for vores 100 % brintdrift, er ikke til stede i verden i dag. Med brint som brændstof i valseværket i Mo i Rana kan vi eliminere vores egne udledninger fra valseprocessen, hvilket vil reducere den samlede CO2-udledning fra produktionsprocessen i Mo med omkring 60 %. Det vil være et solidt skridt fremad i det grønne skift, siger hun.

Nul udledning i 2050

De 121,4 mio. NOK kommer fra Enova og udgør en del af en større investering i vedvarende brint.

Målet er at bidrage til en kontinuerlig værdikæde for vedvarende brint fra produktion til slutbruger – til lands og til vands. I løbet af det seneste halve år har Enova støttet brintprojekter inden for fremstillingssektoren og den maritime sektor med mere end 2,2 milliarder NOK.

– Vedvarende brint har et betydeligt potentiale til at reducere drivhusgasemissionerne i fremstillingssektoren såvel som i transportsektoren. Det er et projekt, der kan bringe Celsa tættere på sit mål om nul udledning i 2050 og kan bidrage til den nødvendige teknologiudvikling, siger Nils Kristian Nakstad, CEO i Enova.

Han tilføjer:

– Der er i øjeblikket mange projekter over hele landet, der planlægger at producere, distribuere og bruge brint produceret med lave eller ingen emissioner. De fleste af disse er stadig i de indledende faser. Det er risikabelt at gå først i teknologiudvikling, og det er grunden til Enovas indsats på dette område. For vi kan ikke nå klimamålene uden ny teknologi.

Relateret indhold