10 km lang skybrudstunnel tættere på byggestart

Byggeriet af Svanemøllen Skybrudstunnel forventes at gå i gang ved udgangen af 2025. Til august starter høringen.
En mand står i en skybrudstunnel
Svanemøllen Skybrudstunnel, der bliver 10 km lang og med en diameter på op til 4,9 meter, ventes at blive sat i drift i 2033, hvor den skal sikre, at 500.000 m3 regn- og spildevand kommer til renseanlæg i stedet for at blive ledt direkte ud i vandløb, moser og Øresund.

Med de større skybrud, som hovedstadsområdet har oplevet flere af de senere år, følger bl.a. oversvømmede veje, vand i kældre og en infrastruktur, der er sat ud af drift.

Svanemøllen Skybrudstunnel skal gøre en forskel, der kan reducere de mange følgevirkninger fra vandmasserne.

Bag tunnelprojektet står tre af hovedstadsområdets forsyningsselskaber – HOFOR, Novafos og Frederiksberg Forsyning.

Svanemøllen Skybrudstunnel blev besluttet af politikerne i de fire kommuner: København, Frederiksberg, Gentofte og Gladsaxe, tilbage i 2013.

Læs også

Støber 500 m2 betonplade til fem meters dybde – ”umuligt at følge planen”

Projektet har været længe undervejs, men d. 4. august begynder høringen.

– Vi og vores to samarbejdspartnere ser frem til at møde omverdenen og fortælle om de mange fordele sådan en tunnel kan gøre i lokalområdet for borgerne, siger Helle Kay, der er projektchef i HOFOR med ansvar for Svanemøllen Skybrudstunnel.

Kort over Svanemøllen Skybrudstunnels placering. Prikkerne viser hver byggeplads langs tunnelen.

Hun tilføjer:

– Svanemøllen Skybrudstunnel vil gøre en betydelig forskel for de mange borgere og virksomheder, der rammes af oversvømmelser og for dem, som ikke kan komme frem på vejene, når der er skybrud.

En motorvej af vand under byen

Skybrudstunnelen bliver en 10 km lang underjordisk tunnel, der kan rumme op til 100.000 m3 regn- og spildevand. Det svarer til, hvis der står vand op til 3. sal langs Strøget i København.

Læs også

Staten og kommune går sammen om klimasikring af kritisk infrastruktur

Tunnelen fungerer som en slags motorvej under byen, der opsamler og opbevarer regnvand under skybrud, så det kan renses, før det ledes ud i Øresund, Utterslev Mose og nærliggende vandløb.

Udover at tunnelen vil være med til at reducere vand i gaderne og sørge for at trafikken kan glide ubesværet gennem byerne, så vil tunnelen også gøre en afgørende forskel på det omgivende vandmiljø.

– Svanemøllen Skybrudstunnel kan rumme store mængder vand, som i passende tempo ledes til renseanlægget. Det giver en markant forbedring af vandmiljøet. Så Svanemøllen Skybrudstunnel løser to ting på én gang – den forebygger voldsomme oversvømmelser og forbedrer vandmiljøet, forklarer Helle Kay.

Læs også

Hofor skybrudssikrer hovedstadsområdet for mellem 30 og 40 milliarder kroner

I det område, hvor tunnelen opsamler vand, estimeres, at den vil reducere overløb med regn- og spildevand til Utterslev Mose og nærliggende vandløb med 97 % og med 87 % til Øresund.

Svanemøllen Skybrudstunnel vil forventeligt blive sat i drift i 2033. Det betyder, at 500.000m3 regn- og spildevand kommer til renseanlægget i stedet for at blive ledt direkte ud i vandløb, moser og Øresund.

Relateret indhold