Regeringen og forligspartierne skal have ros for at tage et nødvendigt skridt og kickstarte dansk havvind med en historisk stor udbygning.
De sender et stærkt signal til industrien og omverdenen om, at Danmark mener det alvorligt med grøn energi og grønne arbejdspladser. Der har været for meget stop-and-go politik på havvind, og det har kostet arbejdspladser. Det bliver der rettet op på nu.

Regeringen forsøger igen: Milliardstøtte i nye udbud af havvindmølleparker
Men fremtidens havvind må ikke ende som en international markedsplads, hvor udenlandske firmaer blot bliver kørt ind til et hurtigt projekt og derefter tager videre til det næste.
Så når vi i Danmark igen udbyder havvind med statsstøtte, skal vi stille krav. Vi skal sikre, at de virksomheder, der vinder opgaverne og dermed skal modtage skatteborgernes penge, også skal tage ansvar for at uddanne fremtidens arbejdskraft. Det er den model, som arbejdsmarkedets parter har lavet for industrien, og det bør også gælde for den store udrulning af havvind.
Skab nye og fasthold arbejdspladser herhjemme
For Dansk Metal er det afgørende, at havvind bliver tænkt sammen med både europæisk forsyningssikkerhed og udviklingen af dansk produktion og teknologi.
Den grønne omstilling skal styrke vores europæiske forsyningssikkerhed, både ift. at sikre grøn strøm, men i særlig grad inden for produktionen af kritiske komponenter – og dermed gøre os mere uafhængige af udlandet.

Staten og kommune går sammen om klimasikring af kritisk infrastruktur
Derfor skal vi udnytte muligheden for både at skabe nye og fastholde industriarbejdspladser herhjemme – hos de store spillere inden for vind, men også i hele kæden af underleverandører.
I Dansk Metal opfordrer vi politikerne til at sikre, at krav om uddannelse af fremtidens arbejdskraft bliver en integreret del af de kommende udbud.