Grøn strøm fra elgarager vil (også) indgå i Fælledbys energifællesskab

Byfællesskabet Fælledby får ikke bare solcelleanlæg, fælles batterilagring, intelligente ladestandere og måske endda små vindturbiner. Nu bliver elgarager med solcelletag føjet til energifællesskabet.
Foto af en trægarage til elladestandere. I baggrunden en hvid industribygning
De ti solcellegarager, der skal opsættes i Fælledby, fungerer uafhængigt af elnettet og vil kunne levere en betydelig del af strømmen til områdets elbilister. Prototypen på billedet står endnu ved energivirksomheden Energi360' kontor i Skovlunde. Foto: Energi360

Til sommer ventes de første beboere at flytte ind i byfællesskabet Fælledby. Her er det ikke kun de cirka 2.000 boliger, en skole, daginstitutioner, supermarked, sundhedshus, parkeringhus og de mange fællesområder både inde og ude, der er værd at fortælle om.

De tre bydele, der forventes færdigopført i 2031, bliver dertil Danmarks største energifællesskab, hvor beboerne ikke bare betaler for el – de skal selv eje, producere, lagre og dele den.

Læs også

Fælledby får tilskud til 30.000 kvm solcelleanlæg

Energifællesskabet vil på sigt kombinere 30.000 kvm solceller på byens tage, fælles batterilager og intelligente ladestandere til el-biler i ét lokalt system. Visionen er klar: Energien skal ikke løbe fra centrale værker til passive forbrugere – men cirkulere mellem naboer, når solen skinner, og strømmen er billigst.

Deler og gemmer strøm

Initiativet gør det muligt for de op til 6.000 beboere at dele strøm fra solceller og gemme overskudsenergien i store batterier til aftentimerne. Det lokale system skal kunne dække op til 35 % af elforbruget i bydelen og endda sælge fleksibilitet tilbage til elnettet

Projektet omfatter:

  • 30.000 kvm solcelleanlæg
  • 4,5 MWh fælles batterilagring
  • 350 intelligente ladestandere
  • Potentielt små vindturbiner

Projektudviklingsdirektør i Fælledby P/S, Martin Baltser, siger:

Ud over solcelleanlæg og fælles batterilagring overvejer projektudviklingsdirektør i Fælledby P/S, Martin Baltser, også at placere minivindturbiner (i baggrunden) i det nye byfællesskab. Foto: Matias Bager

– Vi vender energimodellen på hovedet. Beboerne i Fælledby bliver ikke bare brugere, men medejere af deres energisystem. Det betyder lavere elregninger på sigt, bedre forsyningssikkerhed og en aktiv rolle i den grønne omstilling.

Understøtter bydelens klimamæssige mål

De første solceller er allerede lagt og batteripakkerne er bestilt. Og nu kommer også ti nyudviklede elgarager bygget i certificeret træ til.

Garagerne fra energivirksomheden Energi360 er udstyret med både tagbaserede solceller og elladestandere. Det gør det muligt at oplade elbiler med lokal strøm – uden afhængighed af det etablerede elnet.

Læs også

Region vedtager 9 principper for mere klimavenligt byggeri

Materialevalget er ikke tilfældigt. Træet har et markant lavere CO2-aftryk end stål og understøtter dermed Fælledbys klimamæssige mål.

– Vores solcellegarager er ikke som de fleste. De fleste andre bygger dem i stål, men vi bygger i træ, som også er langt mere CO2-venligt. Det er en mobilitetsløsning, som vi er stolte af at kunne bidrage med til Fælledby, udtaler salgsdirektør Per Skov.

Ikke kun en teknisk opgave

Den nye bydel på Amager er Danmarks første energifællesskab på bydelsniveau. Målet er – udover at skabe en selvforsyningsgrad på 35 % – at producere strøm svarende til over 45 % af byens elforbrug.

Læs også

Bygger med 10 forskellige hampprodukter. Om 6 måneder står Hampens Hus færdigt

– Som energivirksomhed er det utrolig spændende at være en del af et foregangsprojekt som Fælledby. Det giver os mulighed for at afprøve løsninger, der peger direkte ind i fremtidens energisystemer, hvor lokal produktion, lagring og forbrug hænger tæt sammen. Det er ikke kun en teknisk opgave – det er en ny måde at tænke byer og fællesskaber på, siger Per Skov.

Relateret indhold