Nye tal forklarer de rekordmange konkurser i byggeriet

Netop offentliggjort regnskabsstatistik kaster nyt lys over de mange konkurser, der har ramt bygge- og anlægsbranchen de seneste par år.
Hjørnet af et betonbyggeri.
Det tyder på, at virksomhederne har fået mere sul på kroppen, og 2025 vil derfor byde på færre konkurser og en stabilisering af branchen, vurderer seniorøkonom. Foto: Gettyimages.

Danmarks Statistik har offentliggjort regnskabsstatistikken for 2023, og den viser, at virksomhedernes profitmargin faldt fra rekordhøje 8 % i 2022 til 5 % i 2023.

Profitmarginen angiver, hvor stor en andel af virksomhedernes omsætning der ender som overskud efter skat, og et fald betyder, at virksomhederne har fået sværere ved at tjene penge.

Og det har kunnet mærkes, fortæller seniorøkonom Lasse Lundqvist fra Prognosecenteret og henviser til, at der i 2023 gik 761 bygge- og anlægsvirksomheder konkurs, hvilket er det højeste antal i statistikkens historie.

Læs også

Konkurser slår ny rekord: Kraftigt signal om økonomisk afmatning

I 2024 faldt tallet til 644 konkurser, som stadig er et højt niveau.

– Faldet i profitmarginen skyldes bl.a. de kraftigt stigende materialepriser i kølvandet på forsyningskrisen. Mange virksomheder sad fast i fastpriskontrakter, som ikke tog højde for de pludselige prisstigninger – og det har tæret direkte på virksomhedernes fortjeneste. I 2024 har stigende lønomkostninger sandsynligvis lagt yderligere pres på indtjeningen, forklarer han.

Har fået mere sul på kroppen

Lasse Lundqvist påpeger, at en profitmargin på 5 % i sig selv ikke er alarmerende i et historisk perspektiv. Tallene dækker over store forskelle internt i branchen, hvor nogle faggrupper og virksomhedstyper har væsentligt mere travlt end andre:

Læs også

Efter værste konkursår: Vinden er ved at vende i byggeriet

– Men kontrasten til tidligere år er tydelig. Under byggeboomet i 2021 og 2022 var efterspørgslen så høj, at mange virksomheder kunne vælge frit mellem opgaver og hæve priserne. Det løftede profitmarginen til rekordhøje niveauer, siger seniorøkonomen og vurderer, at der, selvom regnskabstal for 2024 og 2025 endnu ikke foreligger, er grund til forsigtig optimisme:

– Nye momsdata for virksomhedernes køb og salg – der også er offentliggjort i dag – viser tegn på stigende aktivitet. Selvom disse tal ikke med samme præcision kan sige noget om profitmarginen, tyder de på, at virksomhederne har fået mere sul på kroppen og igen er i stand til at skabe overskud. Derfor vil 2025 byde på færre konkurser og en stabilisering af branchen.

Relateret indhold