Akut mangel på råstoffer: 18 % skal komme fra genbrugte byggematerialer og jord

Et flertal i regionsrådet i Region Hovedstaden har nu besluttet at sende forslaget til en ny råstofplan i høring, der skal sikre adgang til bl.a. sand og grus til byggeri og anlæg i fremtiden.
I Region Hovedstaden bliver det stadig sværere at finde nye graveområder, og derfor vil man nu til at genbruge mere og samtidig undersøge mulighederne for at anvende alternative råstoffer. Foto: Gettyimages.

Danmark har stort set altid været selvforsynende med råstoffer, men inden for kort tid kan flere steder i landet stå med en akut mangel på f.eks. sand, grus og ler, og det er en stor udfordring for fremtidens byggeri og anlæg af veje og jernbaner.

Det er regionerne, der har ansvaret for at udpege områder, hvor der kan graves efter råstoffer for at sikre en stabil forsyning, og nu sender regionsrådet i Region Hovedstaden sit forslag til en ny råstofplan i 11 ugers offentlig høring.

Læs også

Ressourcemangel i fremtidens byggebranche: Nyt projekt ser på løsninger

– Det er vigtigt at sikre råstoffer til fremtidens byggeri og infrastruktur. Vi ved, at det er et område med mange interesser, og vi har bestræbt os på at finde en god balance.

– Nu inviterer vi naboer og andre interesserede til at sende deres høringssvar, så vi kan skabe en plan, der tager flest mulige hensyn, siger formand for miljø- og klimaudvalget i Region Hovedstaden Line Ervolder (C).

Genbrug og alternative råstoffer

Regionen har taget nye skridt i planen med et øget fokus på bæredygtighed.

Det betyder, at det for første gang er indregnet, at knap 18 % af råstofferne skal komme fra genbrugte byggematerialer og alternative råstoffer som f.eks. jord.

– Vi står i en virkelighed, hvor det her i regionen bliver stadig sværere at finde nye graveområder, hvor vi samtidig tager hensyn til naboer og natur. Derfor er det helt afgørende, at vi genbruger mere og undersøger mulighederne for at anvende alternative råstoffer, siger Line Ervolder.

Læs også

14 offentlige bygherrer forpligter sig til at mindske brug af nyopgravede råstoffer

Udpegningen af mulige nye grave- og interesseområder bygger på regionens egen geologiske kortlægning og forslag fra borgere og virksomheder. Størstedelen af områderne i planen er kendte graveområder, som genudlægges. Derudover foreslås syv nye graveområder og ét nyt interesseområde.

Der er lavet omfattende miljøvurderinger af alle de mulige områder i planen. Vurderingerne er blevet lavet for at undersøge, om miljøet vil blive væsentligt påvirket, hvis der bliver indvundet i områderne. De arealer, der er udvalgt i planen, er dem, hvor miljøvurderingen har vist, at natur, miljø og omgivelser vil blive påvirket mindst muligt.

Læs også

Vil alle virksomheder i byggeriet overhovedet kunne overleve om 10 år?

Høringsperioden løber fra den 15. maj, og regionen vil afholde fire lokale informationsmøder i maj og juni, hvor borgerne vil få information om planen og høringsprocessen – og mulighed for at stille spørgsmål.

Relateret indhold