Kunstig intelligens skal sikre Horsens mod oversvømmelser i midtbyen

Fremtidige oversvømmelser af Horsens midtby skal undgås med indsamling af data. Såkaldte dataloggere måler vandstanden hvert femte minut. AI håndterer de indkomne data.
Et trekantet skilt med Oversvømmelse står på en vej foran en lav mur af grønne sandsække
Det skal være slut med oversvømmelser i Horsens. Nu forebygger kommunen med indsamling og analyse af data om den aktuelle vandstand flere steder i byen.

I bunden af den østvendte Horsens Fjord ligger Horsens, der lige som andre byer har været ramt af oversvømmede gader, torve og kældre i forbindelse med skybrud og stormfloder. Kommunen har gennem mange år sikret byen mod oversvømmelser ved at holde vand fra storme og kraftig regn tilbage i den kunstigt skabte Bygholm Sø, der er etableret som opdæmning af Bygholm Å.

Det har kommunen hidtil gjort ved at styre en sluse manuelt. Nu undersøger man, om processen og systemet kan håndteres smartere ved hjælp af nye processer og teknologi. Klimakoordinator i Horsens Kommune, Jacob Peter Jacobsen, forklarer:

Læs også

Proaktiv indsats skal opgradere boligforeningers nedslidte kloakker

– Vores analyser har vist, at vi har været i stand til at mindske stormfloder på 10-15 centimeter ved at holde vand tilbage i Bygholm Sø. Problemet er dog, at der kan komme for meget vand under sluselukningen ved Bygholm Å. Derfor er vi nu ved at undersøge, om det er muligt at håndtere slusen mere intelligent, så åens og søens kapacitet kan udnyttes langt bedre end i dag.

15 dataloggere er på plads

Det man nu undersøger i et innovativt klimaprojekt er, om man kan gøre brug af data og kunstig intelligens til at overvåge potentielle oversvømmelse og dermed være i stand til at handle i tide. Det spørgsmål er Horsens Kommune ved at finde svar på i samarbejde med blandt andre GovTechMidtjylland, DTU og DMI.

Første del af projektet handler om at indsamle den korrekte mængde data. Her spiller specialudviklede dataloggere til overvågning af vandløbs- og grundvandsniveau en stor rolle. De er udviklet til netop at kunne benyttes i forbindelse med oversvømmelser.

Foto af en sort boks med et blåt kabel, der er rullet samme. I enden en metalmålegenstand
Det er dataloggere som disse, der nu er placeret 15 af i Horsens. Loggerne udsender data om den aktuelle vandstand hvert femte minut.

15 dataloggere er i løbet af foråret blevet placeret under fortovene, ved havnen, langs åen og ned til Bygholm Sø. Fra de nøje udvalgte placeringer kan loggerne give en meget præcis og nøjagtig måling af sø, vandløb og hav samt måling af de aktuelle grundvandstande.

Partner i firmaet Kollektio, der har udviklet dataloggerne i samspil med 35 af landets kommuner, Jan Højer Pedersen, siger:

Læs også

Staten og kommune går sammen om klimasikring af kritisk infrastruktur

– Vi har valgt et setup, hvor nogle af loggerne udsender data hvert femte minut. Kommunen har derfor hele tiden præcis data over den aktuelle vandstand, og der kan udsendes alarm, hvis vandet stiger, og det kan være nødvendigt at lukke slusen.

Kan spare tid og ressourcer

Kollektio er ansvarlig for at indsamle data og installere loggerne. Det er så et andet firma, der skal stå for at levere selve AI-delen.

– Loggerne er på plads, og nu indtræder næste fase, hvor vi kan bruge AI til at håndtere al dataene. På den måde kan Horsens Kommune spare dyrebar tid og ressourcer på at overlade slusen til tidens smarte teknologi. Derudover er det også en stor tryghed for borgerne i kommunen at vide, at de kan blive varslet i tide, hvis der er oversvømmelser under opsejling, fortæller Jan Højer Pedersen.

Læs også

Nødvendigt: Sikrer metroens højteknologiske anlæg med stormflodsport

Kystdirektoratet lavede i efteråret 2024 en analyse, der viste, at mere end halvdelen af landets kommuner skal udarbejde en plan for, hvordan de vil håndtere oversvømmelser.

Horsens er blandt de udpegede kommuner og skal derfor sende risikostyringsplaner til Kystdirektoratet senest i oktober 2027. Her forventes projektet at kunne spille positivt ind i risikostyringsplanen.

Relateret indhold