River rådhus fra 1970’erne ned – opfører 65 bynære boliger i stedet

Entreprenørselskabet Bo Michelsen A/S fra Haderslev har drømt om at rive byens gamle rådhus ned og i stedet opføre boliger. Med lokalplanen godkendt bliver drømmen snart til virkelighed.
Det nye boligbyggeri (th.) er designet, så det falder godt ind i de allerede eksisterende bygninger i det centrale Haderslev. Visualisering fra lokalplan: Lund og Lykkegaard Arkitekter

Det har taget flere år at nå hertil. Nu har en stort set enig kommunalbestyrelse sendt opførelsen af 65 nye boliger helt centralt i Haderslev på vej mod virkeliggørelse.

Med lokalplanen godkendt kan det lokale entreprenørselskabet Bo Michelsen A/S som grundejer og bygherre se frem til at sætte gang i nedrivningen af det eksisterende, modernistiske rådhus, der er tegnet af arkitekt Finn Monies og opført i 1972.

Læs også

Fra gammel skole til herskabslejligheder: CJ køber skolebygninger i Haderslev

Det nye boligområde på Gåskærgade 26 forventes at kunne rumme ca. 7.250 kvm nybyggeri bestående af 65 lejligheder opført i fire etager. Hubexos SMART, der registrerer bygge- og anlægsprojekter i Norden, forventer, at nedrivningen kan gå i gang til efteråret.

Stilrent og æstetisk

Herefter kan nybyggeriet gå i gang. I et tillæg til kommuneplanen er der givet tilladelse til en bygningshøjde på højst 17 meter fra fastlagt niveauplan. Dertil hæves etageantallet til højst 3,5/4 etager fra tidligere 2,5 etager og en bygningshøjde på 13 meter.

De 65 nye lejligheder, der opføres på Gåskærgade 26 i Haderslev i stedet for det eksisterende, modernistiske rådhus, bliver op til fire etager høje. Visualisering fra lokalplan: Lund og Lykkegaard Arkitekter

De 65 etageboliger opføres i varierende højde fra 2,5 til 3 etager og fra 3,5 til 4 etager. Boligerne bliver på mellem 90 til 140 kvm. Den eksisterende kælder planlægges bevaret og brugt som depot og cykelparkering.

Til JydskeVestkysten kalder de to direktører i entreprenørselskabet, Søren Leerskov Rasmussen og Jeppe Markmann Olesen, projektet for et af de vigtigste, de har lavet.

Læs også

River slidt skole ned: Ny stjerneformet skole bliver byens samlingspunkt  

– Vi vil bygge noget, der er stilrent og emmer af æstetik, som ligger centralt og som samtidig kan være en dejlig oase midt i byen. For os er det meget vigtigt, at det skal passe ind, siger de til avisen.

Nomineret til in-situ-pris

Bo Michelsen A/S har som hovedentrepnør bl.a. stået bag opførelsen af VUC-byggeriet FlowFactory i Haderslev, der i 2017 løb med prisen for Årets skolebyggeri. Læs mere om det her:

Læs også

Haderslev-skole er årets skolebyggeri

Entreprenørvirksomheden havde som vinder af råhusentreprisen også en vigtig hånd med i opførelsen af Besøgscenter Skamlingsbanken, der åbnede ved Kolding i foråret 2021.

Museums- og formidlingscenteret, der er bygget ind i det omkringliggende morænelandskabet og tildækket med græstørv, består af 500 kvm in-situ bygning støbt med tilhørende ca. 100 kvm overdækket in-situ støbt areal. Projektet blev nomineret til In-situ Prisen 2023. Vinder blev dog Nationalparkcenter Thy.

Skal sikre offentlig passage

I forbindelse med nybyggeriet i Haderslev skal den offentlige passage, der ligger i forlængelse af Skolegade og forbinder bløde trafikanter med Gåskærgade, sikres som fortsat passage til gårdrummet ved Katedralskolen.

Der bliver fortsat sti til Katedralskolen gennem det nye boligområde. Visualisering fra lokalplan: Lund og Lykkegaard Arkitekter

I forbindelse med nybyggeriet etableres grønne opholdsarealer og en vandrende til opsamling af regnvand langs med Skolegadestien. En ændring af spildevandsplanen forventes vedtaget i denne måned.

Læs også

Augustenborgs gamle rådhus bliver til nyt sundhedshus

I SMART er budgettet anslået til 120 mio. kr.

Relateret indhold