Byggevirksomheder øger bidraget til landets sikkerhed og samfundets robusthed

Bygge-, anlægs- og ejendomsbranchens stigende opbakning til InterForce fortjener stor anerkendelse og understreger behovet for flere tiltag på både politisk og militærstrategisk niveau.

Virksomhederne i byggebranchen tager stadig større ansvar ved aktivt at bidrage til landets sikkerhed og samfundets robusthed.

Siden krigen i Ukraine brød ud, har Danmark oplevet et markant skift i den sikkerhedspolitiske dagsorden. Dette har ikke blot styrket samarbejdet mellem Forsvaret og erhvervslivet, men især bygge-, anlægs- og ejendomsbranchen har fået en stadig vigtigere rolle i at understøtte samfundets robusthed og sikkerhed.

Den seneste udvikling, hvor flere virksomheder går fra at være almindelige InterForce-medlemsvirksomheder til at indtage den mere forpligtende rolle som InterForce Støttevirksomhed, markerer et afgørende skridt i denne retning.

Erhvervslivets stigende opbakning fortjener stor anerkendelse. Det er bemærkelsesværdigt, at InterForce nu har op mod 3.000 medlemsvirksomheder, hvoraf en betydelig del kommer fra bygge-, anlægs- og ejendomsbranchen.

Læs også

Cowi giver medarbejdere fri med løn for at gøre tjeneste i uniform

Særligt i Region Hovedstaden har væksten været markant, og flere virksomheder vælger nu at forpligte sig yderligere gennem støttevirksomhedsordningen, hvor medarbejdere får mulighed for op til fem dages lønnet frihed årligt til tjeneste i Forsvaret, Hjemmeværnet eller Beredskabsstyrelsen. Denne ordning udvides nu til alle private virksomheder, hvilket forventes at engagere op mod 500 virksomheder med 200.000 medarbejdere inden for de næste år.

Der er ingen tvivl om, at vi skal tænke erhvervslivet tæt ind i samfundssikkerheden. Flere erhvervsorganisationer og virksomheder har allerede budt sig til og bidrager, når der opstår kriser og katastrofer.
Minister for samfundssikkerhed og beredskab, Torsten Schack Pedersen.

Dette engagement styrker ikke kun Danmarks samlede beredskab og forsvar, men bidrager også til virksomhedernes egen konkurrenceevne.

Medarbejderne opnår nye kompetencer, og virksomhederne får adgang til specialiseret viden og teknologi, som kan anvendes i både daglig drift og udvikling af nye løsninger – eksempelvis inden for cybersikkerhed, risikohåndtering og brug af avanceret teknologi som AI og droner.

Behov for lovgivning og bedre vilkår

Den stigende opbakning til InterForce og overgangen til støttevirksomhedsrollen er et bevis på, at virksomhederne tager ansvar og bidrager aktivt til samfundets robusthed.

Dette partnerskab bør fortsat styrkes og anerkendes, både politisk og militærstrategisk, for at sikre, at Danmark står bedst muligt rustet i en tid med øgede trusler og forandringer.

Den nuværende udvikling bør derfor følges op med flere tiltag:

  • Politisk bør der arbejdes for en egentlig lovgivning om mobiliseringsstyrke og indkaldelse af reservestyrken inspireret af praksis i andre NATO-lande. Udskrivning af køretøjer og styrkelse af værnepligten bør genovervejes i lyset af det forværrede trusselsbillede og behovet for hurtig mobilisering.
Læs også

Dagens Byggeri: Skal byggeriet nu forberede sig på mere sikkerhed og mindre klima?

  • Militærstrategisk bør Forsvaret i endnu højere grad prioritere information og anerkendelse af reservens betydning internt. Vilkårene for reservestyrken skal forbedres – både ift. uddannelse, kontraktforhold og ansættelsesmæssige rammer – så flere kan og vil påtage sig et dualt ansvar.
  • Styrk fortsat samarbejdet med erhvervslivet. Virksomhedernes engagement er afgørende for, at Danmark kan opretholde et robust beredskab og en fleksibel reserve, der kan træde til i både militære og civile krisesituationer.

Med den nuværende udvikling er det ikke kun Forsvaret, men hele samfundet, der står stærkere.

Relateret indhold