Inden længe bliver Leos Plejecenter på Leos Alle i sønderjyske Tønder et mindre nybyggeri rigere. Den nye træbygning er dog ikke tiltænkt de 32 plejehjemsbeboere, men derimod de unge i det forholdsvist nyetablerede Tønder Unge- og Kulturråd (TUK).
TUK er det første fællesskab, der har fået byggetilladelse til et af 150 kommende små, fysiske mødesteder, som Realdania har bevilliget rundt om i landet. Det sker i forbindelse med den filantropiske forenings 125-års jubilæum.

Projektet hedder Vores Sted. 60 lokale foreninger og fællesskaber har allerede fået bevilliget tag over hovedet via et mødested opført primært i genbrugsmaterialer og træ. I første ansøgningsrunde modtog foreningen mere end 600 ansøgninger. Ansøgningsrunde nr. to er i gang og løber frem til den 1. maj 2025 kl. 23.59. Læs mere om Vores Sted her:

Tag over hovedet: Uddeler op til 60 nye mødesteder i træ og genbrugsmaterialer
Projektleder på Vores Sted & byggeleder på prototypen i Tønder, Sebastian Moltke Schou Rasmussen, siger:
– Projektet tilbyder en unik mulighed for at arbejde med genbrugstømmer og upcycling, hvor materialerne allerede har en historie, før de får nyt liv i pavillonerne. Ved at designe pavillonen med fokus på forsyningssikkerhed, bygbarhed og skalerbarhed har vi i fællesskab skabt en bygning med høj innovationshøjde. Det grundige forarbejde har sikret en optimeret udførelsesfase, hvor Tønder-projektet tydeligt demonstrerer værdien af at overføre læring fra mockup til prototype i en velfungerende proces.
Har valgt Udestuen
Ansøgere kan vælge mellem pavilloner med navnene Fællestaget, Naturbasen, Værkstedet og Udestuen, der kan dække flere forskellige formål. I TUK har de valgt Udestuen. 17-årige Julie Neuberg Klinge fra TUK siger:

– Lige nu er det slet ingen steder, hvor vi unge kan mødes. Vi glæder os virkelig til at få et sted, hvor vi kan komme, når vi har lyst, og hvor vi selv bestemmer, hvad vi kan lave.
Nyt liv til tagplader og tømmer
TUK har allerede tænkt over en række aktiviteter, som Udestuen kan bruges til. Det kan f.eks. være brætspilscafé, lektiecafé, jamaftener og smykkebar. Og så er det ellers tanken, at alle kommunens unge skal kunne bruge stedet, som de har lyst.
Den nye Udestue i Tønder opføres af Aarhus-baserede JDH-Byg, der bl.a. giver nyt liv til tagplader og tømmer fra nedrevne haller, stalde og minkfarme. Tømrerfirmaet opfører de 20 første af initiativets mødesteder, men andre mindre tømrerfirmaer får også lov. Læs mere om det her:
