Vandværk skal være en arkitektonisk perle i landskabet

Hofor vil opføre et op til 17 meter højt vandværk i Gørløse ved Hillerød. Det nye vandværk, der har et budget på ca. 1 mia. kr., bliver et vigtigt led i forsyningen af drikkevand til området.
Visualisering af en lang, mørk bygning omgivet af marker og grønt. Bygningen består af flere dele i forskellige højder
Det nye vandværk ved Gørløse opføres med flade tage. Det giver mulighed for beplantning, solceller og ovenlysvinduer på bygningens tage. Visualisering: Hofor

En række sammenbyggede ’byggeklodser’ i varierende højder skal tilsammen forme et nyt vandværk i Gørløse, som forsyningsselskabet Hofor ønsker at opføre ved Frederiksborgvej/Roskildevej i Gørløse ved Hillerød.

Det nye, ca. 8.500 kvm vandværk skal erstatte det eksisterende vandværk i Slangerup.

Læs også

Hillerøds storstilede byudviklingsprojekt er faldet helt til jorden

Bygningens sammenbyggede moduler vil variere i højden. Det højeste modul kan være op til 17 meter højt – de efterfølgende vil trappe ned med terrænet mod Gørløse Å. Denne opbygning skaber en harmoni mellem bebyggelse og terræn, som mindsker den visuelle påvirkning i omgivelserne.

Selve vandværksfunktionerne samles under samme tag i en primær vandværksbygning. Her vil der også være mandskabsfaciliteter. Dertil kommer en fritstående driftsbygning med værkstedsfaciliteter, der placeres nord for selve vandværket.

Stregtegning af de sammenbyggede moduler
Facaderne på de sammenbyggede moduler bliver af træ eller cortenstål som Hillerød Kommunes andre, nyere vandværker, bl.a. Solrødgård Vandværk. Illustration: Hofor

På tre sider af vandværket placeres diverse proces-tekniske anlæg i form af oplagstanke, et skyllevandsbassin, en trykforøgerstation og mindre transformeranlæg samt en driftsbygning. Der etableres desuden en række bassiner til håndtering af overfladevand.

Læs også

14 offentlige bygherrer forpligter sig til at mindske brug af nyopgravede råstoffer

Værket opføres med flade tage som muliggør etableringen af beplantning, solceller og ovenlysvinduer på bygningens tage.

Træ eller cortenstål

Bygningens facader og gavle skal opføres med et materiale i en varm farvenuance, som eksempelvis træ eller cortenstål. Nederst på bygningen benyttes et solidt uorganisk materiale som tegl eller beton.

Der vil blive anlagt en adgangsvej som fører direkte til værket fra Hovedvejen. Denne skal være 7 meter bred og cirka 330 meter lang.

Læs også

10 etagers højhus og 115 familieboliger: AKF har store planer for Hillerød

Hillerød Kommune har igangsat lokalplanarbejdet for området. Det har til formål at sikre et flot arkitektonisk vandværk og en god tilpasning til landskabet.

Hubexos (tidl. Byggefakta) SMART-database vurderer, at byggearbejdet kan gå i gang i starten af 2027. Vandværket forventes at stå færdigt ca. 24 måneder senere. Budgettet er her anslået til 1 mia. kr.

Relateret indhold