Selv om det lyder så let at genbruge eksempelvis træ fra en nedrivning, er der mange betingelser, der skal være opfyldt, før genbrug kan udgøre en større andel af en byggeopgave.
For det første skal de rigtige materialer være til rådighed i de krævede mængder. De skal have de lovpligtige kvaliteter og kunne købes på det nødvendige tidspunkt. Desuden skal prisen stå i rimeligt forhold til jomfruelige materialer.
For det andet skal materialerne under nedrivning behandles på en måde, så det sorteres korrekt, og kvaliteten bevares. Her vil mængderne stige efter 1. juli i år, når det med Lov om Selektiv Nedrivning bliver pålagt nedrivningsvirksomheder at planlægge arbejdet og sortere affaldet, så det i videst muligt omfang kan recirkuleres.
Store krav ved sortering
Det kræver naturligvis, at der er virksomheder, der ønsker at modtage og forarbejde materialet. Restproduktbekendtgørelsen stiller nemlig mange krav, før bygge- og anlægsaffald må genbruges. Det gør det både svært og dyrt at få volumen på deres udbud.

Lave søgetal til erhvervsuddannelser er bekymrende
Produkterne skal kontrolleres for skadelige stoffer som rester af lak, maling, sod, imprægnering, asbest o.s.v. Hvis materialet ikke er forurenet, må det indgå i byggeri, hvis det bruges til samme eller beslægtede formål, som de var anvendt til oprindeligt.
Findes der skadelige stoffer i et omfang, som ikke overskrider faste grænseværdier, må det ikke anvendes i eksempelvis boliger. De mere forurenede materialer skal frasorteres i en tredje gruppe, hvor de helt udgår af cirkulation.
Kvalitet, certificering og ansvar
Herefter skal materialet gennemgås for fejl, søm, beskadigede dele skal skæres fra, og derefter skal det vurderes om produktet opfylder byggeriets krav til sikkerhed, kvalitet, styrke o.s.v. i forhold til, hvad det må bruges til.

Vanetænkning spænder ben for at tænke den fremtidige drift ind i byggeprojekter
Nye materialer er dokumenterede, så bygherrer, ingeniører og håndværkere ved, hvilke formål, de må bruges til, ligesom der findes normer for, hvordan arbejdet bør udføres. Det er stadigt kun tilfældet for en mindre del af genbrugsmaterialerne. Opstår der fejl eller uenighed om materialer eller udførelse, når en opgave er færdig, henviser man til de vedtagne normer og eventuelle certificeringer. Så længe det ikke kan ske ved genbrug, påtager den, der har ansvaret for valg af genbrugsmaterialer, sig en særlig risiko for ansvarspådragelse, hvis det viser sig, at der er problemer efter en opgave.
Alle kan hjælpe til
Hvis sortering og forarbejdning af brugte materialer skal resultere i et tilstrækkeligt udbud og en konkurrencedygtig pris, kræver det, at markedet efterspørger produkterne. Men volumen kommer først, når normer og dokumentationen er på plads. Udviklingen er undervejs med flere og flere typer af produkter, og her kan de mindre håndværksvirksomheder også gøre en forskel.

Vil alle virksomheder i byggeriet overhovedet kunne overleve om 10 år?
Mange producenter anvender i stigende omfang restmaterialer som en del af nye produkter – eksempelvis i beton, tegl, spånplader og tagpap. Efterspørger branchen dem, understøttes udviklingen.
Byggebranchen kan naturligvis ikke gå på kompromis med hverken sikkerhed eller miljøkrav til materialer. Men vi kan skubbe på udviklingen, mens der arbejdes på flere løsninger:
Håndværkerne har lært at samarbejde på byggepladsen, så man bevarer brugte materialer, sådan at man selv eller en kollega kan genbruge dem. Nu skal vi vænne os til at indtænke og købe genbrug, så snart kravene i opgaven tillader, at det kan gøres uden ekstra risiko.