Det er tre år siden, en stor tagbrand i Vanløse gjorde mere end 100 familier hjemløse. At det kunne gå så galt, skyldtes først og fremmest, at taget ikke var konstrueret og vedligeholdt som angivet i den oprindelige byggetilladelse.
Allerøverst manglede der adskillende vægge i spidsloftet, og derfor kunne branden sprede sig i hele bygningens længde. Samtidig passerede underbrædderne i tagkonstruktionen brandvæggen, og brandvæggen var ikke ført ud i tagfoden, hvilket ligeledes medvirkede til en hurtigere brandspredning. Endelig var bygningen opført med ventilerede hulrum, der passerede skellene mellem lejlighederne, hvilket også gjorde, at branden kunne sprede sig.
Flere brandfælder
Markedschef for byggeri i DBI – Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut, Brian V. Jensen:
Særlige opmærksomhedspunkter ifht. et brandsikkert tag
- Ventilationsåbningerne
- Undertaget skal beskyttes
- Brandvægge og brandadskillende vægge
- Brandkamme
- Brandkamserstatninger
- Passiv og aktiv brandsikring
Kilde: brandsikretage.dk
– Vi ser igen og igen, at de brandmæssige adskillelser og opdelinger enten er forkert udført eller helt mangler. Det er også en klassiker, at håndværkerne ikke har brandtætnet gennemføringer af f.eks. ledninger og fjernvarmerør ordentligt, og endelig ser vi også en forkert brug af undertag, når tagrummet bruges som depot eller oplagsrum.
Vil undgå spredning af brand
Skrækeksempler som branden i Vanløse er baggrunden for, at DBI har opdateret informationssiden brandsikretage.dk. Vejledningen til håndværkere er opdateret og udbygget med den nyeste viden og til de gældende love og regler. Ny målgruppe er bestyrelsesmedlemmer eller administratorer i en etageejendom, der skal i gang med et tagprojekt. Formålet med kampagnen er, at fremtidens tage bliver bygget og renoveret brandsikkert.

Efter branden: Kombinerer skadeservice og totalentreprise
På siden har brandinstituttet samlet den vigtigste information om brandsikring af tage i et lettilgængeligt format. Bl.a. kan man her finde tjeklister, vejledningen, øvrigt materiale samt små videoklip, der giver konkrete tips til, hvad håndværkere og boligforeninger skal være opmærksomme på, når taget skal renoveres.

– Vi kan desværre ikke helt undgå tagbrande, men jeg håber, at kampagnen kan være med til at sætte fokus på brandsikkerheden i etagebyggeri, så vi sikrer liv og værdier og undgår, at en tagbrand spreder sig unødigt, siger Brian V. Jensen.

Mistede alt i voldsom brand – nu genopbygges deres hjem
Kampagnen er blevet til med støtte fra Grundejernes Investeringsfond (GI).