Stolthed i Nakskov: Renovering af nedslidte bygninger er ved at genskabe bymidten

Der er brugt 21 mio. kr. til at renovere bl.a. facader på 29 bygninger i det centrale Nakskov. Det har haft stor betydning for bymidten. Nu tilfører Realdania yderligere 10 mio. kr. til puljen.
En flot statelig bygning pudset op i råhvid og med rødt tag. Home holder til i stueetagen
På hjørnet af Havnegade og Nybrogade står bygningen Nybrogaard som ny. Det har vist sig, at støtten til facaderenoveringer har ført til store afledte investeringer fra bygningsejerne. Foto: Lolland Kommune

Der findes 300 fredede og bevaringsværdige bygninger med oversete arkitektoniske og kulturhistoriske værdier i Nakskov. Disse værdier skal bevares og forskønnes, og Nakskov Bymidtefond, der blev dannet i 2020, har allerede brugt 21 mio. kr. i støtte til 29 istandsættelsesprojekter.

20 mio. kr. af disse er gået til ejerne af flere af de af bymidtens huse, der var nedslidte og triste.

En slidt, grå bygning med rødt tag ser trist ud i bybilledet. Foran huset går en fodgængerovergang over vejen
Førbilledet af bygningen på hjørnet af Havnegade og Nybrogade. Her ses tydeligt, hvorfor renoveringen har skaffet en nominering til Renoverprisen 2025 til Nakskov. Foto: Renoverprisen

I fire af istandsættelsesprojekterne – alle i Vejlegade – har bygningen ændret funktion fra forladt og overflødig erhvervslokale eller butik til nyrenoveret bolig.

Afledte investeringer

Støtten til bl.a. facaderenoveringer har ført til store afledte investeringer fra bygningsejerne, viser en evaluering baseret på de første 29 gennemførte projekter. Evalueringen viser, at det ikke længere er de slidte bygninger, der dominerer i gadebilledet, og at bymidten har fået et helt andet udtryk. Det bliver bemærket af både borgere, bygningsejere og turister.

Læs også

Vil af med 96 utidssvarende boliger. Nu er nedrivningen sat i gang

Projektchef i Realdania, Simon Harboe, siger:

– Nakskovs bygningskultur udgør et kæmpe potentiale for byen. Nakskov Bymidtefond har været med til at forløse det potentiale, og fonden har formået at gøre det på en måde, hvor projekterne både værner om de kulturhistoriske værdier og er med til at fremtidssikre bygningerne. Resultaterne har været meget positive, og derfor vil vi gerne bidrage til, at det gode arbejde, der har været i gang i Nakskov, kan fortsætte og forhåbentlig inspirere andre byer, der kæmper med de samme udfordringer

En fantastisk nyhed

De 21 mio. kr. er kommet fra Nakskov Bymidtefond, der via Nakskov 2030-initiativet skal ændre udviklingen med tiltagende nedslidning. Nu tilføres yderligere 10 mio. kroner til fonden, som er 100 % finansieret af Realdania.

Det glæder selvsagt borgmester i Lolland Kommune, Holger Schou Rasmussen:

Et lille, nydeligt, gråt hus med hvide vinduesrammer og rødt tag. Himlen er stærkt blå bag huset
Huset i Fruegade 8 har fået et helt nyt udtryk og bidrager nu til et pænere og hyggeligere byrum. Foto: Lolland Kommune

– Det er en fantastisk nyhed! Det er meget tydeligt, at Nakskov Bymidtefond allerede har løftet kvaliteten af mange bygninger i byen, og det er noget, der giver lokal stolthed, identitet og blik for, hvad omgivelserne betyder. I en by er vi med til at skabe rammerne om hinandens byliv. Din facade er en del af mit byrum. Og min facade kan være med til at gøre byen spændende og attraktiv for både naboerne, de handlende og turisterne.

Bedre byrum og nye oplevelser

Initiativet Nakskov 2030 er et partnerskab mellem Realdania, A.P. Møller Fonden og Lolland Kommune om at udvikle Nakskov. Udviklingsprojektet vil sende den gamle købstad og levende industriby godt ind i fremtiden. Partnerne har til sammen afsat 150 mio. kr. til initiativet.

Læs også

Nu bliver Nakskovs Axeltorv omdannet til et levende byrum

Udviklingsprojektet koncentrerer sig om tre steder: Den historiske bymidte, den rå industrihavn og omkring Hestehovedet og fjorden. Her skal en række konkrete projekter tilsammen skabe bedre byrum og nye oplevelser med udgangspunkt i områdets særlige kvaliteter.

Nakskov Bymidtefonds tilskud er blevet gearet med 36 mio. kr. fra private investeringer.

Relateret indhold