I takt med de skærpede klimakrav i bygge- og anlægsbranchen, herunder LCA-rapportering, er fokus ligeledes øget på bygningsdriften.
Det fortæller direktør for Dansk Facilities Management (DFM), Helle Lohmann Rasmussen:
– Vi oplever en opmærksomhed omkring driftsvenlighed i de her år, som vi ikke har oplevet i samme grad tidligere. Og den er drevet af bæredygtighedsdagsordenen, som har skabt en større erkendelse bredt i branchen af, at den reelle realisering af visionerne for at givent projekt først sker efter aflevering.
– For man kan lave mange klimatiltag og -indsatser, men de har ingen effekt, hvis de ikke videreføres i driften, tilføjer hun.
Ny certificering: Svanemærker bygninger i drift
Men selvom bygningsdriften har vundet mere ind i byggeriet de senere år, er der stadig lang vej, hvis den samlede branche skal kunne opnå klimamålsætningen.
Derfor har DFM netop udviklet ’Guide til Overgang fra byg til drift’, som er blevet til med input fra eksperter og professionelle i både bygge- og driftssektoren og med støtte fra Realdania.
– Guiden er blandt de første af sin slags, der sætter fokus på, hvilke FM-kompetencer, der er nødvendige til bl.a. effektiv kommunikation med slutbrugerne, bidrage til byggeprojektet og analysere samt udnytte bygningens data optimalt, lyder det fra Helle Lohmann Rasmussen, der tilføjer:
– For bygherrer og entreprenører fremmer guiden samarbejdet med driften, og den giver grobund til, at intentionerne for bygningen udleves i praksis.
7 områder, 28 kompetencer og 4 cases
I guiden er udvalgt syv centrale FM-kompetenceområder, der er afgørende for en vellykket overgang fra byggeri til drift, og de er ’Input til bygherre’, ’Organisering og ledelse af FM’, ’Bæredygtighed’, ’Bygninger og udearealer’, ’Kommunikation med slutbrugere’, ’It- og datamanagement’ samt ’Flytteproces’.
Analyse: 5 ud 6 bygninger kan klare nye klimakrav – med de rigtige materialer
Inden for de syv kompetenceområder præsenterer guiden 28 specifikke kompetencer og 76 dertilhørende opgaver, der understøtter overgangen.
Desuden indeholder guiden fire cases fra praksis, hvor Københavns Universitet, Region Hovedstaden, Københavns Kommune og Fsb deler deres erfaringer, bedste råd og værktøjskasse til overgangen fra byg til drift.