At omdanne historiske bygninger til nye funktioner kan være vejen til at bevare og sikre dem for eftertiden – og dermed nedbringe behovet for nybyggeri.
Sådan lyder det fra Realdania By & Byg, der siden 2003 har opbygget en portefølje af knap 70 historiske ejendomme:
– Når vi transformerer bygninger, handler det om at sikre deres eksistens på et langsigtet grundlag, fordi alternativet typisk er, at bygningerne står ubrugte hen, siger adm. direktør i Realdania By & Byg, Peter Cederfeld.
Kæmpe potentiale for nye boliger i den eksisterende bygningsmasse
Han tilføjer:
– Men en funktionsændring – ofte bare af få bygninger i en samlet ejendom – kan være nøglen til en økonomisk bæredygtig drift af hele ejendommen, fordi den kan lejes ud til tidssvarende aktiviteter. Derudover har transformation den fordel, at der som regel udledes mindre CO2, end hvis man skulle have bygget nyt.
En kompliceret proces
Men transformation kan være en kompliceret proces og en udfordring at få enderne til at mødes ift. Bygningsreglementet og bevaringsværdierne.
Derfor deler Realdania By & Byg nu ud erfaringerne i en ny publikation: Transformation af historiske bygninger – løsninger og erfaringer fra praksis.
Minister vil stoppe ’riv ned og byg nyt’-kulturen
Når transformationer som regel er komplicerede, skyldes det ifølge Realdania især, at funktionsændringen af en ældre bygning kræver en byggetilladelse, hvor myndighedskravene i princippet er de samme, som hvis man skulle opføre en helt ny bygning.
De historiske bygninger skal altså opfylde nutidens krav om bl.a. energiklasse, tilgængelighed, brandsikkerhed og styring af temperaturer og indeklima under hensyntagen til, om de skal indrettes til boliger, arbejdspladser eller noget helt tredje.
Bevarer rammerne – genanvender tegl, ventilationsanlæg og inventar
Bygningernes frednings- eller bevaringsværdier betyder dog også, at der kan gives dispensationer for Bygningsreglementets krav, særligt på energiområdet, men det gælder altså kun, hvis bygningen er fredet eller bevaringsværdig.