Byggeriet har masser af opgaver, men vi mangler arbejdskraft. Optaget til vores uddannelser dækker ikke behovet for de mange folk, der skal renovere vores skoler, bygge hospitaler og sikre fremtidens infrastruktur.
Alligevel er det som om, at byggeriet ikke rigtig har forstået, at de skal op i gear, hvis de skal tiltrække de unge og fastholde dem i branchen. Det var tydeligt på Fællesfondens workshop: ’Samtaler, der udvikler’, som blev afholdt på Håndværkskollegiet i Horsens den 21. januar.
På workshoppen satte lærlinge og nyuddannede svende ord på de problemer, der får de unge til at droppe ud af uddannelserne og lærepladserne. Den gode nyhed er, at flere af udfordringerne kan løses lokalt på den enkelte virksomhed og erhvervsskole.
Mere frihed til faglærerne
Starter vi på skolerne, så er der desværre stadig for lidt undervisning i bæredygtighed og for meget undervisning i utidssvarende metoder. I flere fag har uddannelsesbekendtgørelserne ikke fulgt med udviklingen, selvom de udvikles i et samarbejde mellem brancherne og Undervisningsministeriet.
Måske det var en idé at give faglærerne større frihed, så de kunne tilrettelægge undervisningen til arbejdet på en byggeplads anno 2025 og ikke 1995? Det ville nok også højne engagementet blandt vores mange dygtige faglærere, hvis de i højere grad fik ansvaret for at sammensætte undervisningen selv.
Det kræver stærke rollemodeller, hvis vi skal lykkes med at uddanne flere faglærte
På samme måde kunne skolerne sætte mere ind på at forberede de unge til livet ude på lærepladserne. For mange unge er det lidt af et kulturchok at møde ind på en byggeplads, hvor sexistiske og racistiske jokes desværre stadig florerer. Kunne de unge få bedre værktøjer til at sige fra, kunne det være en stor hjælp. Ja, måske var det en idé at etablere et online netværk, hvor de unge kunne udveksle erfaringer med hinanden. For er du lærling i en lille virksomhed, kan du føle dig ret så alene med de faglige og sociale udfordringer, du møder på din arbejdsplads.
Den rigtige virksomhed = den bedste uddannelse
Der er stor forskel på, hvordan det er at være lærling i en mindre virksomhed eller en stor virksomhed. De store virksomheder har en større organisation og ofte hr-afdelinger. Det giver mulighed for at arbejde med en inkluderende kultur, hvor lærlingene føler sig set og er en del af virksomheden fra dag ét. Der er mentor-ordninger, lærlinge netværk og politikker for onboarding af lærlinge.
Starter du som lærling i en lille eller mellemstor virksomhed, kan du komme helt ind i maskinrummet, få opgaver fra dag ét og blive en naturlig del af virksomheden. Du får en uddannelse i den bedste liga.
Lad os gøre 2025 til året, hvor biobaseret bliver rigtig mainstream
Men det forudsætter, at du havner i den rigtige virksomhed. For der er desværre også en del små og mellemstore virksomheder, som går mere tilfældigt til værks og ikke tænker over, hvordan de tager imod deres lærlinge. Her er det ikke en gang sikkert, at der bliver budt på kaffe, når du møder ind første dag. Det er virkelig dumt, for den første tid er altafgørende for opfattelsen af arbejdspladsen. Manglende investering i de unges trivsel øger risikoen for, at de dropper ud. Virksomheden mister en potentiel medarbejder og en vigtig ambassadør.
Byggeriet er en fantastisk branche, der skaber rammerne om mange menneskers hverdag. Det er meningsfyldt, og der er masser af opgaver til de unge. Men vi får dem ikke ind i vores branche, hvis vi ikke er mere nysgerrige på, hvem de er, og hvad vi kan gøre for, at de får et godt arbejdsliv. Tør du give ordet frit, får du nye indsigter og ruster dig til fremtiden. Det er en lille investering, som garanteret gør din virksomhed til en bedre arbejdsplads. Så hvorfor ikke invitere din lærling på kaffe allerede i dag? Du kommer helt sikkert til at lære noget nyt. Det er vores klare forståelse, at samtaler udvikler.