Første år – og lidt til – er gået af Realdanias indsats ‘Veje til biobaseret byggeri’, der startede i efteråret 2023 og afsluttes i år. Indsatsen er en del af Realdanias samlede arbejde for at fremme bæredygtighed i byggeriet.
Målet er at reducere klimaaftrykket fra velkendte materialer. Eksisterende bygninger skal renoveres i større grad end i dag, og flere byggematerialer skal genbruges. Dertil skal dansk byggeri udvikle og understøtte brugen af byggematerialer som træ, halm og andre naturlige, fornybare ressourcer.
Det foreløbige og håndgribelige resultat er en omfattende vidensbase om biobaseret byggeri. Her er viden og ekspertise fra forskere, eksperter og aktører i hele værdikæden samlet ét sted. Fra indsigter i skov- og landbrug og arealpotentialer til materialegenskaber og konkrete konstruktioner. Databasen er frit tilgængelig for alle.
Fra 10 til 5 år: Ny fond vil have CO2-venlige materialer hurtigere på markedet
Projektchef i Realdania, Stig Hessellund, fortæller:
– En større udbredelse og anvendelse af de materialer, som vi historisk har brugt til at bygge med, kan blive et helt afgørende element i at nedbringe byggeriets klimaaftryk. Jeg håber, at den omfattende mængde af viden, vi nu lægger frem – og som alle kan bruge og finde inspiration i – kan være et afsæt for den nødvendige, brede dialog mellem produktionsvirksomheder og andre nøgleaktører, som sammen skal udvikle de biobaserede værdikæder i fremtiden.
Analyser af afgrøder og arealer, værdikæder og materialeegenskaber kan findes nederst på siden på Realdanias hjemmeside her.
Langt større potentiale
Grundlaget for arbejdet er helt nye, scenariebaserede analyser fra Aarhus Universitet og Københavns Universitet, der bl.a. giver værdifuld indsigt i, hvilke afgrøder og materialer, der kan dyrkes på Danmarks arealer til biobaseret byggeri. Og hvilke mængder, der kan bruges i byggeriet.
Mængderne af afgrøder fra land- og skovbrug sammenholdes i en rapport fra Artelia med fremtidens behov for biobaserede byggematerialer. Det konkluderes, at Danmark har et langt større potentiale til at blive selvforsynende med byggematerialer end tidligere antaget.
Artelia har arbejdet med scenarier for byggeriets materialebehov, hvor landbrugsafgrøder som hamp, græs og halm kan supplere træproduktion og samlet dække byggeriets behov, hvis forbruget af nye materialer bliver reduceret.
Materialeforbrugets omfang er afhængigt af de konkrete scenarier. Rapporten viser, at Danmark vil kunne spare op mod 1,4 mio. tons CO2 pr. år i 2050 og lagre op til 2,3 mio. tons CO2 afhængigt af den fremtidige byggeaktivitet i scenarierne.
Mangel på samarbejde
En af udfordringerne er dog, at der i dag endnu ikke er ret meget samarbejde mellem landbrug og produktionen af byggevarer i industriel skala, viser en analyse fra Smith Innovation. Der mangler også forskning og udvikling, der kobler byggeri og landbrug sammen gennem produktudvikling.
Antallet af danske biobaserede producenter er småt, og de er vanskelige at finde. Analyser peger derfor på, at der skal skabes nye værdikæder i form af netværk og samarbejde som det første skridt i udviklingen af markedet for biobaserede byggevarer.
Gubra-stifter skyder tocifret millionbeløb i Søuld
Samtidig er der et behov for at hjælpe med produktudvikling og test, dokumentation og certificering, der kan understøtte implementering og markedsintroduktion af nye materialer og løsninger.
Eksempelbyggerier på vej
I næste fase af Veje til biobaseret byggeri vil der være fokus på værdikæderne for produktion af materialer. Men også på anvendelsen og den byggetekniske og arkitektoniske kvalitet af byggerier med biobaserede materialer.
Sammen med udvalgte bygherrer er det ambitionen at realisere flere eksempelbyggerier – både nybyggeri og renovering – hvor også danske biobaserede byggematerialer bliver brugt i praksis.
Lad os gøre 2025 til året, hvor biobaseret bliver rigtig mainstream
Målet er, at disse bygninger kan fungere som inspirerende eksempler for håndværkere, arkitekter, bygherrer og ingeniører, der kan opleve materialernes unikke kvaliteter og æstetik på nært hold.
I den videre indsats vil der være mulighed for at deltage og få støtte til at komme i gang, som enten producent eller bygherre.